Jaka zaraz władza ? 
Zrozumcie wreszcie, że moderator to ktoś, kto podejmuje się dodatkowej roboty i nic poza tym.
Prowizji z tego nie ma, żadnych diet, frykasów, czy talonów też nie. (bynajmniej na tym forum)
Są portale, które wynagradzają aktywnych moderatorów, ale to raczej portale duże, o zasięgu co najmniej krajowym i osiągające spore dochody.
Tutaj to tylko "kolorek" i ewentualna sympatia użytkowników forum.
A z tym bywa różnie 
Funkcja czysto społeczna, zajmująca co najmniej kilka godzin dziennie.
Nie, żebym zniechęcał kogokolwiek, bo jak mówię : jest za to sympatia pozostałych użytkowników forum - a to bardzo-bardzo cenne 
To trzeba po prostu lubić i tyle.
Jeżeli ktoś zabiega o tę funkcję tylko po to, aby sobie poprawić "ego" czy samopoczucie, albo dowartościować sam siebie, bo nagle ma jakąś tam namiastkę władzy nad słowem pisanym innych użytkowników forum - to szybko sam zrozumie, że to pomyłka.
Zresztą sami forumowicze po kilku dniach, albo tygodniach zauważą, że ktoś po prostu się do tego nie nadaje.
Druga sprawa:
Moderator MUSI być realizatorem linii forum przyjętej przez wydawcę i administratora.
Tak - musi, bo inaczej nic z tego nie wyjdzie.
To jest prywatne forum, na prywatnej stronie i ktoś ponosi jakieś koszty związane zarówno z utrzymaniem, jak i funkcjonowaniem tego całego grajdołka.
Czy choćby częściowo te koszty jakoś się zrekompensują, zależy właśnie od moderatorów - od tego jak forum będzie funkcjonowało, jak przyciągało innych - w tym reklamodawców którzy zechcą zapłacić za to, aby czytelnicy ujrzeli ich reklamę przeglądając forum.
Jednym słowem - wszystkie osoby funkcyjne muszą tworzyć zgrany zespół.
Długi wykład mi wyszedł - nie ? 
Ale tak to właśnie wygląda i dobrze żeby każdy zabierający głos w tym temacie o tym wiedział.
Ale, ale......
Przecież nie miałem tutaj zabierać głosu w tym temacie............
Już skończyłem