1

Odp: Nasza kuchnia

Proponuję napisać jakie są specjały naszej kuchni. Ja sie w tym temacie niestety nie będę udzielać z prostej przyczyny: jestem beztalencie kulinarne big_smile .
Chyba, że macie przepis jak polubić kucharzenie i jak być wyśmienitym kucharzem smile .

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

2

Odp: Nasza kuchnia

Chyba nikt mi tak nie poradzi, jak właśnie czytelniczki tego działu.
Dokopałem się w archiwum forum przepisów na pyszne sałatki, na ciasta i ciasteczka, ale ja szukam czegoś specjalnego.
Przepisu na ciekawe, nietypowe danie rybne.
Wiadomo, że sprytne i zwinne kobiece rączki potrafią wyczarować przysmak nawet z marnego śledzia.
Ale ja szukam czegoś extra.
Na 6 osób.
Więc może zna ktoś jakieś specjały które można przygotować np. z pstrąga, albo z łososia ?
Uchylcie rąbka tajemnicy kulinarnej  wink

3

Odp: Nasza kuchnia

może taki przepis na łososia prosty w wykonaniu. ptrzebne składniki to filet z łososia, bez skóry, 25 dkg boczku wędzonego, ciasto francuskie gotowe można kupić w sklepach z mrożonkami, sól, pieprz. no płat ciasta kładziemy filet, następnie pokrojony w kosteczkę boczek, pieprz, odrobina solize względu na boczek. przykrywamy drugim kawałkiem łososia. zawijamy ciasto, następnie pakujemy wfolie do pieczenia, lub specjalny rękaw. wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180/ 200 stopni na około 20 minut. podajemy na gorąco.

4

Odp: Nasza kuchnia

Zaraz...
Znaczy w ciasto francuskie zawijamy całego łososia (znaczy te filety obłożone boczkiem) ?
Po 20 minutach wyciągamy z piekarnika, odwijamy z folii .....
No a teraz to najważniejsze, żeby przygotowany łosoś jakoś prezentował się na półmisku.
No właśnie...
Co dalej ?

5

Odp: Nasza kuchnia

ciasto jest rumiane chruplące. kroimy na plastry, ma ładny wygląd. najważniejsze jest piszne.

6

Odp: Nasza kuchnia

Dzięki, na pewno wypróbuję wink
Zna ktoś jeszcze jakieś przepisy na rybkę ?

7

Odp: Nasza kuchnia

Krecik - mówisz -masz tongue

Na początek może zakąska z łososia:

składniki: osiem plasterków sera salami, osiem średniej wielkości plastrów łososia, łyżeczka ziół prowansalskich, jajko, tarta bułka, oliwa do smażenia, liście sałaty, pomidor, ogórek, zielenina

Plastry łososia rozkładamy na tacy. Plasterki sera posypujemy roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone układamy na plastrach łososia, zwijamy i kładziemy na liściach sałaty. Przybieramy cząstkami pomidora, plasterkami ogórka i zieleniną.  Czas przygotowania dania to ok. 20 minut smile

Jeżeli masz na myśli jakieś bardziej "wykwintne" danie to mam jeszcze przepis na zapiekanego węgorza i szczupaka w czerwonym winie. Wszystkie dania są sprawdzone i bardzo smaczne smile

8

Odp: Nasza kuchnia

Dzięki Mitunia.
Parę szczególików mi jeszcze wytłumacz, bo ja sam chcę tą rybkę przygotować - zupełnie sam wink
Podpiekać będę same plasterki sera wypanierowane w bułeczce.
A co z plasterkami łososia ?
Jak się ser już upiecze, mam położyć na świeżych plasterkach łososia ?
Ten przepis mi się podoba, bo produkty łatwo dostępne, ale wyjaśnij mi te szczególiki, żebym jakiegoś "babola" nie strzelił hmm

9

Odp: Nasza kuchnia

Mitunia napisał/a:

Plastry łososia

mogą być wędzone??

10

Odp: Nasza kuchnia

Łosoś oczywiście wędzony - przepraszam zapomniałam napisać ("surowego" raczej bym nie zjadła lol)

Smażymy tylko plasterki sera w panierce, które następnie zawijamy w plasterki łososia (łosoś jest jakby "nadziany" tym serem smile)

Myślę Kreciku, że z pewnością sobie poradzisz, bo wykonanie tej przekąski nie jest ani zbyt czasochłonne, ani zbyt trudne wink

Daj znać jak smakowało tongue

11

Odp: Nasza kuchnia

No, teraz rozumiem smile
Bo coś mi nie pasowało ze świeżym łososiem (surowym)  wink
Fajnie, dzięki - spróbuję na pewno i napiszę Ci jak moim gościom smakowało.
Wypróbuję też przepis seniora.

A jeszcze mam pytanie odnośnie śledzika.
Bo umiem robić śledzia smażonego w zalewie i podobno jest pyszny.
W każdym razie smakuje mnie i mojej rodzince.
A jak zrobić ze śledzia coś nietypowego ?
Szukam na przykład jakiegoś niebanalnego przepisu na sałatkę śledziową....

12

Odp: Nasza kuchnia

Kopikopczyk napisał/a:

Szukam na przykład jakiegoś niebanalnego przepisu na sałatkę śledziową....

Mój mąz robi sałatke śledziową wg własnego przepisu i każdy smakosz śledzi bardzo ją chwali. Tylko czy jest niebanalna? Trudno mi to ocenić zwłaszcza, że się na tym nie znam big_smile .

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

13

Odp: Nasza kuchnia

Kreciku napisz mi czy gustujesz w bardziej łagodnych czy pikantnych smakach oraz czy jesteś fanem śledzika marynowanego czy solonego, wtedy postaram się coś Ci podrzucić wink

Dodane pią 02 sty 2009 16:59:42 CET :
Aha i czy koniecznie musi to być sałatka czy może być też śledzik podany w innej formie?

14

Odp: Nasza kuchnia

Lubię rybki w każdej postaci.
Często kupuję rybę.
Jak nie ma świeżego dorsza, czy pstrąga, to kupuję gotowe rolmopsy śledziowe i też jestem zadowolony.
Dzisiaj kupiłem koreczki śledziowe po kaszubsku (czerwona zalewa)
Ale zastanawiam się, czy to aż taka wielka sztuka zrobić je samemu.
W tych "kupnych" opakowaniach, są zawsze tak sprytnie ułożone, że z zewnątrz są np. "koreczki śledziowe" a w środku tylko cebulka.
W sumie więcej w takim opakowaniu cebulki, jak rybki.
A w jakiej postaci lubię ?
Jak jadę do mojej mamy, to zajadam się czasem taką pyszotką : szczupak w galarecie.
No, niebo w gębie  wink
Ale jak mama to robi, to ja pojęcia nie mam...
Moja żona robi przepysznego dorsza po grecku (mniam, mniam)
Ja przygotowuję śledzika opiekanego w zalewie octowej.
Jednym słowem lubię rybki tak po prostu.
17 stycznia spodziewam się gości.
Taka mała imprezka w domu  wink
W sumie 16 osób dorosłych i trochę dziatwy małoletniej big_smile
Już wiem, że będzie łosoś ( zgadnij skąd mam przepis  tongue), będzie pstrąg, ale jeszcze nie wiem w jakiej postaci.
Teraz szukam czegoś z pospolitego śledzika....

15

Odp: Nasza kuchnia

calkiem fajna sałatka prosta w wykonaniu i nie wymaga dużego wysiłku. dwie konserwy z tuńczyka w zalewie, dwa - trzy ogdórki kiszone, pięć jaj na twardo, majonez. odcedzone z zalewy cząstki tuńczyka kładziemy na spód miski, następnie utarty na tarce i odcedzone ogórki, warstwa majonezu, i na sam wierzch utarte na tarce jajka na twardo.

16

Odp: Nasza kuchnia

Mam dla Ciebie Kreciku dwie propozycje. W obu przypadkach możesz użyć albo śledzi solonych w zalewie (tzw. matiasy) lub śledzi marynowanych - osobiście polecam te drugie wink

Śledzie w pikantnym sosie:

składniki: filety śledziowe
sos: 3 jajka ugotowane na twardo, sok z cytryny, szklanka gęstej kwaśnej śmietany, dwie kopiaste łyżki drobno posiekanej lub roztartej cebuli, płaska łyżka chrzanu, sól, pieprz, cukier puder

Żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę i dodajemy do tego śmietanę. Gdy składniki się połączą dodajemy cebulkę, chrzan, przyprawy i drobno posiekane białka.
Śledzie (można położyć przekrojone na połowę lub w większą kostkę) układamy na półmisku i zalewamy sosem. Półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do wychłodzenia. Przed podaniem oprószamy całość zieleniną.



Pikantna sałatka śledziowa

składniki: 3- 4 filety śledziowe, 3 ogórki konserwowe, pół puszki zielonego groszku konserwowego, 5- 6 pasków marynowanej papryki, mały słoik (ok. 0,3 l) marynowanych pieczarek, 2 jabłka, 2 czerwone cebule, sól i pieprz do smaku
sos: 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 1/3 szklanki octu winnego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (lub sarepskiej - jak ma być bardziej pikantnie), sól i pieprz

Filety kroimy w paseczki lub zgrabną kostkę, ogórki i cebulę siekamy. Obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony groszek. Składniki mieszamy i lekko oprószamy przyprawami.
Przygotowujemy sos: olej ucieramy z octem winnym i musztardą, aż  powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy, by sos nabrał wyraźnego, lekko pikantnego smaku. Zalewamy sosem sałatkę i wstawiamy do lodówki na 15 - 20 min.

17

Odp: Nasza kuchnia

Mituniu> moze jakieś proste przepisy na Wielkanoc?
Ja sie nie mam czym pochwalić umiem zrobić doskonale tylko jaja w majonezie  big_smile .

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

18

Odp: Nasza kuchnia

Witam!
Wykorzystam ten temat jako odskocznię do tematów kulinarnych sprzed 20 - 25 lat. Być może niektórych gatunków ryb, przypraw dzisiaj brakuje, ale są inne i też dobre.
Przepisy są zawsze aktualne i tylko trzeba chcieć! Samemu nic się nie zrobi! Nadmieniam, że w swoim czasie przepisy zostały praktycznie wypróbowane.
Smacznego!!!

19

Odp: Nasza kuchnia

Ten przepis na zrazy drobiowe jest całkiem-całkiem wink

20

Odp: Nasza kuchnia

Przepis na gołąbki samborskie jest w mojej kuchni przestrzegany wink
Nie wiedziałem, że taką mają nazwę.
Tyle, że żonka dodaje jeszcze koncentrat pomidorowy - pyszotka wink

21

Odp: Nasza kuchnia

a jak zrobic dobrą lazanię ?

kropka

22

Odp: Nasza kuchnia

Zawsze wychodzi ...
-------------------------

Lazania mięsna :
----------------------

Przygotowanie: ok. godziny

Pieczenie: 20 min.

Smażenie: 10 min.

Gotowanie: 7 min.

Trudność: łatwa


Składniki na 2 porcje
--------------------------
•  Mieso mielone ok 0,5 kg
   
•  ser zóły - im więcej tym lepiej
   
•  makaron lazania ok 6 plastrów
   
•  mleko 0,5l
   
•  masło ok 1-2 łyżek
   
•  mąka ok 2-3 łyżek
   
•  oliwa/olej
   
•  przyprawy:bazylia, oregano sól czosnkowa, gałka muszkatałowa
   
 
   

Etapy przygotowania

1.  Mięso mielone najlepiej jest zrobić samemu unikniemy wtedy przykrych niespodzianek co do zawartości. Jednak jesli nie mamy na takie widoków musi nam wystarczyć kupione. Na patelnię wlewamy olej lub oliwę podgrzewamy i wrzucamy na nią mieso . Smarząc na dużym ogniu rozdrabmniamy mieso na małe grudki. Smażymy tak 5 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień dodajemy bazylię, oregano i sól czosnkową i smażymy kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy ,i smażymy kolejne 2 min i zdejmujemy patelnię z ognia.
     
2.  Makaron gotujemy 5-7 min dbając o to aby płaty lazani nie posklejały sie. Jesli na opakowaniu podano, że nie trzeba gotować my i tak gotujemy.
     
3.  Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tym etapie można włączyć piekarnik, zdąży się nagrzać zanim skończymy przygotowywać naszą lazanię.
     
4.  Sos sporządzamy wlewając mleko i dokładając masło na patelnię. kedy masło sie rozpuści dokładamy mąkę cały czas energicznie mieszając aby nie powstały grugki. Na koniec scieramy odorbine gałki muszkatałowej. Ilość zależna od indywidualnych potrzeb....... ja dodaję dużo - gałka muszkatałowa to podobno afrodyzjak : )
     
5.  Kiedy wszystko jest już przygotowane smarujemy naczynie oliwą aby makaron nie przywarł i układamy kolejno wsztstkie składniki warstwami w kolejności: makaron, mięso, ser sos. Na wierzchu zostaje makaron posypany serem. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok 20 min
     
6.  Ja podaję lazanię w nastepujący sposób. Przekrajam makaron w połowie długości plastra lazani, przekładam połówki na tależe i polewam sosem pomidorowym do spagetti Napoli Knora. Sos można przygotować samemu ale ja bardzo lubię smak tego własnie sosu. Z tym, że przygotowuję go z mniejszą ilością wody tak aby był gęściejszy. Na wierzch odrobina sera tartego i listek bazylii. Smacznego

23

Odp: Nasza kuchnia

jak zrobic nie wiem ale nie wolno jesc tej z biedry
wiekszego g..nie widzialem
za to kaszanka na gryla jest w biedrze calkiem calkiem

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

24

Odp: Nasza kuchnia

ok spróbujemy coś zrobić tylko makaron musze najpierw dostać bo jak na razie coś lipnie...

kropka

25

Odp: Nasza kuchnia

fajny temat bo gotować kocham , co widać po wadze, ale Kapija ja ślepy się robię i jak to czytać? nie idzie większej czcionki? taka moja prośba/pytanie?

Dodane pon 31 sie 2009 14:08:29 CEST :
sorki, już odkryłem , idzie

Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym musiał jednak znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka.-A.Einstein 
!!!Masz coś ciekawego  "na władzę" w Kartuzach, to pisz - szpieg.nl@gmail.com