26

Odp: Nasza kuchnia

WK napisał/a:

jak zrobic nie wiem ale nie wolno jesc tej z biedry
wiekszego g..nie widzialem

dlaczego? dobra jest

27

Odp: Nasza kuchnia

/\ di już do wszystkiego sie przyzwyczaił co w kartuzach serwują big_smile

kropka

28

Odp: Nasza kuchnia

a najlepiej serwuje kto?
Radwańska big_smile:D:D:D

Nie wierzę w osobowego Boga i zawsze otwarcie się do tego przyznawałem. Gdybym musiał jednak znaleźć w sobie coś, co miałoby aspekt religijny, to byłaby to bezgraniczna fascynacja strukturą świata, jaką ukazuje nam nauka.-A.Einstein 
!!!Masz coś ciekawego  "na władzę" w Kartuzach, to pisz - szpieg.nl@gmail.com

29

Odp: Nasza kuchnia

co do tej szałwii, bazyli etc to mogę użyć tego z paczuszki ? do świeżynek mam za daleko.. ;/

kropka

30

Odp: Nasza kuchnia

pastel napisał/a:

do świeżynek mam za daleko..

No Ty leniuszku ty...:lol:
Wystarczy mała skrzyneczka 9a najlepiej dwie) za oknem, lub na balkonie i masz własny szczypiorek, zieloną pietruszkę, szałwię a nawet bazylię.
Cytryny Ci na balkonie nie wyjdą, pieprz, musztarda i majonez też nie - ale ziółka świeże tak wink

31

Odp: Nasza kuchnia

Kopikopczyk napisał/a:

No Ty leniuszku ty...lol

no halo, nie chcę się chwalić, zeby Ci przykrości nie sprawić, ale mam dosyć spory ogródek ;P cebulka, marchewka, koperek, fasolka, buraczki etc mam nawet szklarnię z ogórkami i pomidorkami big_smile tylko te zioła jakoś nie tego ;/

kropka

32

Odp: Nasza kuchnia

Babeczki z nadzieniem kawowym.

Składniki:
------------
•25 dag maki
•1 łyżki maki ziemniaczanej
•12,5 dag margaryna Kasia
•5 dag cukru pudru
•2 żółtka
•1 łyżeczki proszku do pieczenia•1 opakowanie cukru waniliowego
•Kasia do posmarowania foremek

Masa:
--------
•4 żółtka
•6 łyżek cukru
•2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:
Kasie z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy tłuszczowo - jajecznej. Zagnieść ciasto i cienko je rozwałkować. Dokładnie wylepić ciastem posmarowane Kasia foremki. Upiec na złoty kolor w piekarniku do 200 stop. C. W czasie gdy babeczki będą się piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek, ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Można przyzdobić wisienką i posypać kawą mieloną.

33

Odp: Nasza kuchnia

Matko kochana...., ze ludziom sie chce takie rzeczy robić tongue wink ? Jeść to co innego ale robić cool ?

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

34

Odp: Nasza kuchnia

Nie przez przypadek jest takie powiedzonko: ... przez żołądek do serca!
Jak widać - niektórym się chce!!!
Pozdrawiam!!!

35

Odp: Nasza kuchnia

kapija napisał/a:

Jak widać - niektórym się chce!!!

to gratuluję big_smile

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

36

Odp: Nasza kuchnia

Przepraszam " szpiega-Weterana " za małe literki. Jeszcze nie potrafię ich powiększać ale się nauczę!
Pozdrawiam!!!

37

Odp: Nasza kuchnia

jak ktos ma problem ze wzrokiem to polecam wcisnac kombinacje klawiszy ctrl i +

38

Odp: Nasza kuchnia

/\Di - dziękuję za podpowiedź! Działa!!!

39

Odp: Nasza kuchnia

alez nie ma za co, polecam sie na przyszlosc smile

40

Odp: Nasza kuchnia

Z tego przepisu "Czym podjąć grono przyjaciół" najbardziej pasuje mi ta część przepisu:
"Do tego czerwone, wytrawne wino, na deser podać kawę, ciasto i owoce."
Jakby co, to dajcie znać - jestem gotów na degustację wink

41

Odp: Nasza kuchnia

hmm wino sie jakies znajdzie, kawa tez.. ale o reszte musialby ktos inny zadbac smile

42

Odp: Nasza kuchnia

hehe apropos wina, czy ktoś zna przepis na wino z czarnego (chyba tak się nazywa ? smile bzu ? jeżeli tak będe wdzięczny, mam tego bzu opór a nie wiem co z nim zrobić smile

43

Odp: Nasza kuchnia

http://www.old.wino.org.pl/frames/bez_czarny.html

44

Odp: Nasza kuchnia

dzięki ADI za przepis, ale z opowieści słyszałem że nie trzeba tego ani parzyć ani gotować smile

45

Odp: Nasza kuchnia

z tego co czytam na tej stronce

Ze względu na zawartość w owocach alkaloidu sambunigryny (która potrafi w dziwny sposób wpłynąć na żołądek i prawdopodobnie na głowę), należy sok lub miazgę owocową przegotować, co spowoduje rozkład sambunigryny.

nie ryzykowalbym problemow zoladkowych big_smile

46

Odp: Nasza kuchnia

/Di napisał/a:

i prawdopodobnie na głowę

no jeżeli na głowę to OK, chyba o to tu chodzi ? tongue

/Di napisał/a:

nie ryzykowalbym problemow zoladkowych

tego też nie lubię tongue

47

Odp: Nasza kuchnia

chestero napisał/a:

z opowieści słyszałem że nie trzeba tego ani parzyć ani gotować

kiedyś robiłem i nie gotowałem owoców
ale to nie było dobre, kwestia gustu może
dobre natomiast było jako dodatek do wina z ziemniaków ........ szampańskie wink
ale owoce trzeba zmrozić....... dojrzałe owoce zmrozić w zamrażarce
na krzaku to nie dasz rady bo ptaki ci je zbiorą........ smile

Pogodnego dzionka big_smile

48

Odp: Nasza kuchnia

Też z dodatkiem wina ...

49

Odp: Nasza kuchnia

Powiększenie to: Ctrl oraz +.

50

Odp: Nasza kuchnia

kapija napisał/a:

Powiększenie to: Ctrl

jeszcze dynie powiększać.......i tak duza jak dynia big_smile

Pogodnego dzionka big_smile