Odp: Nasza kuchnia
Kapija> dziekuje za zaangażowanie w tym wątku. Ja sie na gotowaniu absolutnie nie znam...jesc to co innego .
Dzieki tobie w kuchni ciągle sie coś dzieje.
Miłego dnia

Kaszubskie Forum - www.kafo.pl
Forum dyskusyjne umożliwiające wymianę myśli, informacji i opinii na tematy związane z Kaszubami oraz z ich mieszkańcami.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Lokalna kuchnia → Nasza kuchnia
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kapija> dziekuje za zaangażowanie w tym wątku. Ja sie na gotowaniu absolutnie nie znam...jesc to co innego .
Dzieki tobie w kuchni ciągle sie coś dzieje.
Dziękuję! Na Święta i Sylwestra zrobimy coś extra!
bardzo dobre przepisy kapija
GALARETKA Z MLEKA SŁODKIEGO
-----------------------------------------
3 SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI
2-3 ŁYŻKI CUKRU
1-1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY
CUKIER WANILIOWY LUB 1/2 LASKI WANILII
OWOCE DO PRZYBRANIA (OWOCE ŚWIEŻE, Z KOMPOTU, Z PUSZKI LUB KONFITURA)
WYKONANIE
------------------
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać małą ilością gorącej wody, zagotować. Mleko zagotować z cukrem, z dodatkiem cukru waniliowego lub wanilii(przekrojonej wzdłuż), dodać śmietankę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i przełożyć do miseczek lub pucharków i zastudzić.Przybrać owocami.
Naleśniki Neapolitańskie , muszę wypróbować. Dzięki kapija
to i ja co dorzucę... przepis się sprawdza jak się za dużo kiełbasek na grilla kupi i potem można je zużyć:
+ można dodać, kukurydze czerwoną fasolę, grzyby - co kto lubi...
jak ktoś ma kłopoty z rozczytaniem przepisu polecam: prawy przycisk myszki i" kopiuj adres obrazka", a potem wkleić w pole adresu w przeglądarce - będzie bardziej czytelnie
jak czytam przepisy Kapiji to mi ślinka cieknie
i w brzuchu burczy
Pozdrawiam
CZEKOLADOWO-RODZYNKOWE
----------------------------------------
BISZKOPT
---------------
6 jaj, 1 szkl cukru, 1szkl mąki pszennej,1/2szkl mąki ziemn. 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,
1 łyżka octu. Upiec biszkopt.
2 i 1/2szkl mleka 2 budynie czekoladowe, 1 szkl cukru. Z tego ugotować budyń.
Pół margaryny utrzeć, dodając ostudzony budyń.
1 szkl wódki wlać do słoika, wsypać do niego 40 dag rodzynków, zakręcić i pozostawić na kilka godzin.
Ostudzony biszkopt przekroić, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a potem posmarować połową masy budyniowej. Nałożyć drugą warstwę ciasta. Posmarować drugą część masy.
1/2 margaryny rozpuścić dodać 1 czekoladę gorzką i 1 mleczną i rozpuścić.
Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta.Zalać je masą margarynowo-czekoladową. Na wierzchu udekorować
wg gustu
SMACZNEGO!!!
A ten przepis na lemoniadę to muszę wypróbować!
Babcine przepisy są najlepsze, pozdrowionka Kapija.
CIASTO MAKOWE Z BRZOSKWINIAMI
---------------------------------------------
- 5 jajek
- czubata szklanka mąki
- 200 g maku
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
- 2 kremy waniliowe
- 700 ml mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- puszka brzoskwiń
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i miksować. Wrzucić żółtka i lekko wymieszać łyżką, następnie wrzucić wymieszaną mąkę z makiem i proszkiem. Delikatnie połączyć
wyłożyć na blachę i piec 25-30 min w temp.180°C.Chłodny placek przekroić na dwie części.
Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Placek nasączyć syropem z brzoskwiń ( 1/3 szkl )
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać krem i miksować aż krem zgęstnieje, dodać bardzo ciepłą rozpuszczoną żelatynę i dobrze zmiksować z kremem. Wrzucić brzoskwinie ,wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią, docisnąć i nasączyć tak samo jak poprzedni.
UWAGA: Należy szybko wykładać krem na ciasto gdyż szybko się ścina, najlepiej użyć mleka o temperaturze pokojowej.
SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
----------------------------------
30 dag czerwonej papryki konserwowej bez cukru
25 dag wędzonej makreli
zielony ogórek wąż
2 jaja ugotowane na twardo
Sos: 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki sietamy 18%
po łyżce posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry oraz ości, podzielić na kawałki. Obrane jaja pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, polać sałatkę, dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i natką.
Czas pomyśleć nad menu wigilijnym i świątecznym. Poruszaliśmy już wyżej temat takowych potraw, dlatego odświeżam wątek . Smacznego!
odświeżam wątek
I dobrze To ja pierwsza w temacie: gdzie kupujecie dobre mięsko mielone? Jaki sklep mięsny polecacie?
Ja tydzień temu kupiłam mięso w tym sklepie "Stloc" koło Biedronki na PKS i strasznie się moje dzieciaki pochorowały. Mogę wręcz powiedzieć, że się zatruły tym mięsem - przez cały tydzień wymioty i biegunka, dzisiaj młody dalej od rana w kibelku siedzi.
A wędlina po dwóch dniach zaczęła się zielonkawa robić. I tak przyszło mi do głowy podejrzenie, że mieszają stare mięso ze świeżym. A co gorsza obawiam się, że to stare mięso pochodzi z okresu, w którym nie było w Kartuzach prądu (i czasowo to się zgadza - prądu nie było do 30.11, a ja zakupy robiłam 9.12). Być może zamiast wyrzucić woleli sprzedać, żeby nie narażać się na straty. Przykre jest to do czego doprowadza chciwość ludzka
Dlatego może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sklep, w którym nie natknę się na tak przykre niespodzianki?
gdzie kupujecie dobre mięsko mielone?
Nie ma chyba w Kartuzach dobrego mielonego,lepiej kupic maszynke do mielenia i samemu robic.Np juz biedronkowe mielone albo ta mielona wolowinka na tatar to masakra.
LIS na Dredowskiego chyba mozna polecic.Np takie parowki (zwykle normalne parowki) to maja bardzo dobre.
Jakies wieksze miecha (na swieta) to kupuje w sklepie w Zigercie ale nei wiem jak sie nazywa nawet
Maja duzy przerob i male prawdopodobienstwo wpasc na towar odswiezany.A po wedliny od lat jezdze na gielde samochodowa do Pruszcza ( jutro sie np wybieram ) bo sa wedzone na dymie a nie bejcowane i tam takei stoisko z Borow Tucholskich maja pewni panstwo ( spoko,pozwolenai,masarnia itp) Oryginalnie porzadne kielbachy jak kiedys byly a nie te gabki nasaczane woda o smaku ...no wlasnie ,zwilzonej tektury ?
A miesko na mielone mielic samemu ! maszynka zelmera circa 150 zeta-do 200 .
Ja do zrobienia np. kotletów mielonych mieszam mięso - wieprzowe i pierś z kurczaka. Obydwa mięsa kupuje w zwykłym spozywczym
Dodane sob 17 gru 2011 10:23:26 CET :
Aha, mimo, że wieprzowina jest już zmielona to przepuszczam ją jeszcze raz przez maszynkę, oczywiście pierś i cebulkę też
A miesko na mielone mielic samemu
No i tak chyba będzie najlepiej. Już jakiś czas temu zastanawiałam się nad kupnem maszynki, ale jakoś zawsze były inne wydatki na głowie
LIS na Dredowskiego
A gdzie konkretnie? W tych pawilonach? Ja kiedyś chodziłam do Lisa na 3-go Maja i mieli zawsze dobrą kiełbaskę
gabki nasaczane woda o smaku ...no wlasnie ,zwilzonej tektury ?
Dokładnie - nic dodać, nic ująć Niektóre wędliny z kartuskich sklepów to się nawet dla psa nie nadają.
.A po wedliny od lat jezdze na gielde samochodowa do Pruszcza
Do Pruszcza to dla mnie jednak trochę daleko. A czy przypadkiem Szady nie sprzedaje takich swojskich kiełbasek też? Może ktoś tam kupował, to wie?
Do Pruszcza to dla mnie jednak trochę daleko. A czy przypadkiem Szady nie sprzedaje takich swojskich kiełbasek też? Może ktoś tam kupował, to wie?
Jezdzimy z Zona raz w miesiacu wiec jak cos miejsce wolne zawsze jest dla Ciebie . A SZADY? ja nie kupuje ale sprawdzalem.
A gdzie konkretnie? W tych pawilonach?
tak dokladnie .
Dodane sob 17 gru 2011 10:31:58 CET :
przepuszczam ją jeszcze raz przez maszynkę, oczywiście pierś i cebulkę też
cebuli tak nie radze robic,gorzka jest od mielenia i zmeinai smak miesa
jednak krojenie lepsze.
sprawdzalem
Czyli rozumiem, że mogę bez obaw się tam wybrać
Jezdzimy z Zona raz w miesiacu wiec jak cos miejsce wolne zawsze jest dla Ciebie
Dobra, będę pamiętać
cebuli tak nie radze robic,gorzka jest od mielenia i zmeinai smak miesa
jednak krojenie lepsze.
Nie zauważyłam, żeby mielone inaczej smakowało , a robię tak, bo przy krojeniu cebuli płaczę niesamowicie
przy krojeniu cebuli płaczę niesamowicie
Też mam ten problem. I nie znalazłam jeszcze na niego rozwiązania
"Na karpia" tez placzecie? Dziwne bo wystarczy rozdziawic gebe jak karp przed wigilia i ani razu nei wciagnac powietrza nosem i nei ma opcji ,zeby lzy lecialy. No chyba,ze macie tv w kuhcni a tam leci Romantica
"Na karpia"
Muszę to wypróbować. Absolutnie!
Gorzej jak mi jakaś mucha do gęby wleci :lol::lol:
Mielone zawsze świeże kupuję na wybika, koło biedronki w tym mięsnym (obok kiosku). Świeże mięso, takie jakie chcemy zmielą nam tez w Nordzie.
a ja znalazłam taką strone z przepisami: http://www.przepisy.pl/swieta/przepisy-regionalne/kuchnia-pomorza-i-kaszub?gclid=CLrFuaWWia0CFaEhtAodjiyXng
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Lokalna kuchnia → Nasza kuchnia
© 2014 PortaleRegionalne.info, powered by PunBB