51

Odp: Nasza kuchnia

Kapija> dziekuje za zaangażowanie w tym wątku. Ja sie na gotowaniu absolutnie nie znam...jesc to co innego wink .
Dzieki tobie w kuchni ciągle sie coś dzieje.

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

52

Odp: Nasza kuchnia

Dziękuję! Na Święta i Sylwestra zrobimy coś extra!

53

Odp: Nasza kuchnia

bardzo dobre przepisy kapija

http://alisonhmade.blogspot.com/

54

Odp: Nasza kuchnia

GALARETKA Z MLEKA SŁODKIEGO
----------------------------------------- 

3  SZKLANKI MLEKA
1/2 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI
2-3 ŁYŻKI CUKRU
1-1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY
CUKIER WANILIOWY LUB 1/2 LASKI WANILII
OWOCE DO PRZYBRANIA (OWOCE ŚWIEŻE, Z KOMPOTU, Z PUSZKI LUB KONFITURA)

    WYKONANIE
  ------------------
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać małą ilością gorącej wody, zagotować. Mleko zagotować z cukrem, z dodatkiem cukru waniliowego lub wanilii(przekrojonej wzdłuż), dodać śmietankę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i przełożyć do miseczek lub pucharków i zastudzić.Przybrać owocami.

55

Odp: Nasza kuchnia

Naleśniki Neapolitańskie , muszę wypróbować. Dzięki kapija

-- // --

56

Odp: Nasza kuchnia

to i ja co dorzucę... przepis się sprawdza jak się za dużo kiełbasek na grilla kupi i potem można je zużyć:

+ można dodać, kukurydze czerwoną fasolę, grzyby - co kto lubi...

57

Odp: Nasza kuchnia

jak ktoś ma kłopoty z rozczytaniem przepisu polecam: prawy przycisk myszki i" kopiuj adres obrazka", a potem wkleić w pole adresu w przeglądarce - będzie bardziej czytelnie

58

Odp: Nasza kuchnia

jak czytam przepisy Kapiji to mi ślinka cieknie smile
i w brzuchu burczy

Pozdrawiam

59

Odp: Nasza kuchnia

CZEKOLADOWO-RODZYNKOWE
----------------------------------------
BISZKOPT
---------------
6 jaj, 1 szkl cukru, 1szkl mąki pszennej,1/2szkl mąki ziemn. 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,
1 łyżka octu. Upiec biszkopt.

2 i 1/2szkl mleka 2 budynie czekoladowe, 1 szkl cukru. Z tego ugotować budyń.

Pół margaryny utrzeć, dodając ostudzony budyń.

1 szkl wódki wlać do słoika, wsypać do niego 40 dag rodzynków, zakręcić i pozostawić na kilka godzin.

Ostudzony biszkopt przekroić, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a potem posmarować połową masy budyniowej. Nałożyć drugą warstwę ciasta. Posmarować drugą część masy.

1/2 margaryny rozpuścić dodać 1 czekoladę gorzką i 1 mleczną i rozpuścić.
Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta.Zalać je masą margarynowo-czekoladową. Na wierzchu udekorować
wg gustu

SMACZNEGO!!!

60

Odp: Nasza kuchnia

A ten przepis na lemoniadę to muszę wypróbować!
Babcine przepisy są najlepsze, pozdrowionka Kapija.

-- // --

61

Odp: Nasza kuchnia

CIASTO MAKOWE Z BRZOSKWINIAMI
---------------------------------------------
- 5 jajek
- czubata szklanka mąki
- 200 g maku
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto
- 2 kremy waniliowe
- 700 ml mleka

- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- puszka brzoskwiń



Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i miksować. Wrzucić żółtka i lekko wymieszać łyżką, następnie wrzucić wymieszaną mąkę z makiem i proszkiem. Delikatnie połączyć
wyłożyć na blachę i piec 25-30 min w temp.180°C.Chłodny placek przekroić na dwie części.
Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Placek nasączyć syropem z brzoskwiń ( 1/3 szkl )
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać krem i miksować aż krem zgęstnieje, dodać bardzo ciepłą rozpuszczoną żelatynę i dobrze zmiksować z kremem. Wrzucić brzoskwinie ,wymieszać i wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią, docisnąć i nasączyć tak samo jak poprzedni.

UWAGA: Należy szybko wykładać krem na ciasto gdyż szybko się ścina, najlepiej użyć mleka o temperaturze pokojowej.

62

Odp: Nasza kuchnia

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ
----------------------------------

30 dag czerwonej papryki konserwowej bez cukru
25 dag wędzonej makreli
zielony ogórek wąż
2 jaja ugotowane na twardo
Sos: 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki sietamy 18%
po łyżce posiekanego szczypiorku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Paprykę i obrany ogórek pokroić w kostkę. Rybę oczyścić ze skóry oraz ości, podzielić na kawałki. Obrane jaja pokroić w kostkę. Połączyć składniki sałatki. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem, polać sałatkę, dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i natką.

63

Odp: Nasza kuchnia

Czas pomyśleć nad menu wigilijnym i świątecznym. Poruszaliśmy już wyżej temat takowych potraw, dlatego odświeżam wątek big_smile . Smacznego!

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

64

Odp: Nasza kuchnia

violka1 napisał/a:

odświeżam wątek

I dobrze smile To ja pierwsza w temacie: gdzie kupujecie dobre mięsko mielone? Jaki sklep mięsny polecacie?

Ja tydzień temu kupiłam mięso w tym sklepie "Stloc" koło Biedronki na PKS i strasznie się moje dzieciaki pochorowały. Mogę wręcz powiedzieć, że się zatruły tym mięsem - przez cały tydzień wymioty i biegunka, dzisiaj młody dalej od rana w kibelku siedzi. sad
A wędlina po dwóch dniach zaczęła się zielonkawa robić. I tak przyszło mi do głowy podejrzenie, że mieszają stare mięso ze świeżym. A co gorsza obawiam się, że to stare mięso pochodzi z okresu, w którym nie było w Kartuzach prądu (i czasowo to się  zgadza - prądu nie było do 30.11, a ja zakupy robiłam 9.12). Być może zamiast wyrzucić woleli sprzedać, żeby nie narażać się na straty. Przykre jest to do czego doprowadza chciwość ludzka roll

Dlatego może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sklep, w którym nie natknę się na tak przykre niespodzianki?

65

Odp: Nasza kuchnia

Mitunia napisał/a:

gdzie kupujecie dobre mięsko mielone?

Nie ma chyba  w Kartuzach dobrego mielonego,lepiej kupic maszynke do mielenia i samemu robic.Np juz  biedronkowe mielone albo ta  mielona wolowinka na tatar  to masakra.
LIS na Dredowskiego  chyba  mozna polecic.Np takie   parowki (zwykle normalne parowki) to maja  bardzo dobre.
Jakies wieksze miecha  (na swieta) to kupuje w sklepie w Zigercie ale nei wiem  jak sie nazywa nawet big_smile
Maja duzy  przerob i male prawdopodobienstwo wpasc  na towar odswiezany.A po wedliny od lat jezdze na gielde samochodowa do Pruszcza ( jutro sie np  wybieram ) bo sa  wedzone na  dymie a nie bejcowane i tam takei stoisko z Borow Tucholskich maja  pewni panstwo ( spoko,pozwolenai,masarnia itp) Oryginalnie porzadne kielbachy  jak kiedys  byly a nie  te gabki nasaczane woda o smaku ...no wlasnie ,zwilzonej tektury ?

A miesko na mielone mielic samemu ! maszynka zelmera circa 150 zeta-do 200 .

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

66

Odp: Nasza kuchnia

Ja do zrobienia np. kotletów mielonych mieszam mięso - wieprzowe i pierś z kurczaka. Obydwa mięsa kupuje w zwykłym spozywczym big_smile

Dodane sob 17 gru 2011 10:23:26 CET :
Aha, mimo, że wieprzowina jest już zmielona to przepuszczam ją jeszcze raz przez maszynkę, oczywiście pierś i cebulkę też

Kłopoty są sitem, przez które przesiewamy naszych znajomych. Ci, którzy są za duzi, żeby przejść przez to sito, są naszymi przyjaciółmi. Arlene Francis

67

Odp: Nasza kuchnia

WK napisał/a:

A miesko na mielone mielic samemu

No i tak chyba będzie najlepiej. Już jakiś czas temu zastanawiałam się nad kupnem maszynki, ale jakoś zawsze były inne wydatki na głowie tongue


WK napisał/a:

LIS na Dredowskiego

A gdzie konkretnie? W tych pawilonach? Ja kiedyś chodziłam do Lisa na 3-go Maja i mieli zawsze dobrą kiełbaskę smile



WK napisał/a:

gabki nasaczane woda o smaku ...no wlasnie ,zwilzonej tektury ?

Dokładnie - nic dodać, nic ująć wink Niektóre wędliny z kartuskich sklepów to się nawet dla psa nie nadają.


WK napisał/a:

.A po wedliny od lat jezdze na gielde samochodowa do Pruszcza

Do Pruszcza to dla mnie jednak trochę daleko. A czy przypadkiem Szady nie sprzedaje takich swojskich kiełbasek też? Może ktoś tam kupował, to wie?

68

Odp: Nasza kuchnia

Mitunia napisał/a:

Do Pruszcza to dla mnie jednak trochę daleko. A czy przypadkiem Szady nie sprzedaje takich swojskich kiełbasek też? Może ktoś tam kupował, to wie?

Jezdzimy z Zona raz w miesiacu wiec jak cos miejsce wolne  zawsze jest dla Ciebie . smile A SZADY? ja nie kupuje ale sprawdzalem.

Mitunia napisał/a:

A gdzie konkretnie? W tych pawilonach?

tak dokladnie .

Dodane sob 17 gru 2011 10:31:58 CET :

Ewelinchen666 napisał/a:

przepuszczam ją jeszcze raz przez maszynkę, oczywiście pierś i cebulkę też

cebuli  tak nie radze robic,gorzka  jest od mielenia i zmeinai smak miesa
jednak krojenie lepsze.

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

69

Odp: Nasza kuchnia

WK napisał/a:

sprawdzalem

Czyli rozumiem, że mogę bez obaw się tam wybrać wink


WK napisał/a:

Jezdzimy z Zona raz w miesiacu wiec jak cos miejsce wolne  zawsze jest dla Ciebie

Dobra, będę pamiętać wink

70

Odp: Nasza kuchnia

WK napisał/a:

cebuli  tak nie radze robic,gorzka  jest od mielenia i zmeinai smak miesa
jednak krojenie lepsze.

Nie zauważyłam, żeby mielone inaczej smakowało smile, a robię tak, bo przy krojeniu cebuli płaczę niesamowicie big_smile

Kłopoty są sitem, przez które przesiewamy naszych znajomych. Ci, którzy są za duzi, żeby przejść przez to sito, są naszymi przyjaciółmi. Arlene Francis

71

Odp: Nasza kuchnia

Ewelinchen666 napisał/a:

przy krojeniu cebuli płaczę niesamowicie

Też mam ten problem. I nie znalazłam jeszcze na niego rozwiązania tongue

72

Odp: Nasza kuchnia

"Na karpia" tez placzecie? Dziwne bo wystarczy rozdziawic  gebe jak karp przed wigilia i ani razu nei wciagnac powietrza nosem i nei ma opcji ,zeby  lzy lecialy. No chyba,ze macie  tv w kuhcni a tam leci Romantica big_smile

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

73

Odp: Nasza kuchnia

WK napisał/a:

"Na karpia"

Muszę to wypróbować. Absolutnie!
Gorzej jak mi jakaś mucha do gęby wleci lol:lol::lol:

Kłopoty są sitem, przez które przesiewamy naszych znajomych. Ci, którzy są za duzi, żeby przejść przez to sito, są naszymi przyjaciółmi. Arlene Francis

74

Odp: Nasza kuchnia

Mielone zawsze świeże kupuję na wybika, koło biedronki w tym mięsnym (obok kiosku). Świeże mięso, takie jakie chcemy zmielą nam tez w Nordzie.

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

75

Odp: Nasza kuchnia

a ja znalazłam taką strone z przepisami: http://www.przepisy.pl/swieta/przepisy-regionalne/kuchnia-pomorza-i-kaszub?gclid=CLrFuaWWia0CFaEhtAodjiyXng