1

Odp: Wyzwolenie Kartuz 10 czy 12 marca 1945 ??

To samo wyslalem do ek i tutaj tez napisze:)

Na oficjalnej stronie Gminy Kartuzy jako wyzwolenie kartuz podaje sie date 10 marca, jednak w niektorych publikacjach podaje sie inna date.

Przykladowo w artykole Heinza Voellnera „Die Schlacht um Danzig 1945” („Bitwa o Gdańsk 1945”) czytamy:

"Dwie ostatnie miejscowości położone były już na wschód od Kartuz, między Kartuzami a Gdańskiem! Cel był jasny: odciąć i otoczyć znajdujące się jeszcze na obszarze Kościerzyna-Bytów-Kartuzy niemieckie oddziały, 227 i 32 dywizji piechoty oraz 7 dywizji pancernej. 8 marca Rosjanie byli już w Żukowie i Przodkowie i tym samym blokowali bezpośrednią drogę do Gdańska i Gdyni, a 10 marca również z Kielna i Chwaszczyna. Celem ich ataku nie były Kartuzy, miasto zostało pozostawione z boku! Dlatego też pozostawało jeszcze w rękach niemieckich do wieczora 11 marca."

Niemcy wycofali się 11 marca, a Rosjanie weszli do Kartuz prawdopodobnie 12 marca. I według tego co się dowiedziałem Rosjanie mogli być 10 marca w okolicy Kartuz (ale nie w samych Kartuzach), od strony Dzierżążna, które zdobywali dwa razy (Niemcy odbili je po kontrataku).

Ciekawe jaka jest prawda, moze macie jakies informacje na ten temat.

Jesli chcecie moge w odcinkach wklejac tlumaczenie "Bitwy o Gdansk 1945"

Copyright by DannyBoy 2012

2

nawet w wikipedii jest data 12.03.1945
http://pl.wikipedia.org/wiki/1945
wiec kiedy w koncu te moje kochane Kartuzy wyzwolili???

3

10 jest wigilią wyzwolenia, a że jesteśmy rozrywkowi dwa dni świętujemy

4

Kwestia nad którą się też dość długo zastanawiałem. W literaturze też podaje się iż do ranka 11 marca w kartuzach przebywały jeszcze wojska niemieckie. Może to pozostałość po PRL-owskiej propagandzie mającej na celu uświadomienie jak szybko (zd)radzieckie wojska wypędzały z ziem Polskich Niemców.
Według mnie trzeba by iść do władz miasta i zapytać się na jakiej podstawie stwierdzone zostało wyzwolenie Kartuz, i przedłożyć im literaturę mówiącą o innym terminie. Chociaż podejrzewam że ktoś z władz już kiedyś się tam spostrzegł że to nie 10 marca tylko 12 ale żeby nie wprowadzać zamieszania machnął na to ręką.

5

"Władze" to mają ważniejsze sprawy na głowie.
Już koniec stycznia tuż-tuż i czas na naliczanie "trzynastej pensji"
A tu problemy jakieś.....

6

To by był dopiero śmiech na sali > z jednej strony mowa o recesji i problemach , a z drugiej przyznane by były jeszcze komuś "13-stki " ,a co to jest państwo w państwie - oni żyją z naszych podatków . Nagrody się daje za efekty za pracę dostają i tak słone pensje .
Co do wyzwolenia to moglibyśmy też przyjąć za wyzwolenie dzień kiedy staliśmy się naprawdę wolni ( bo oni nas nie wyzwolili tylko zniewolili na pół wieku )- Cała Polska - 1990 rok

7

stasiu19702 napisał/a:

moglibyśmy też przyjąć za wyzwolenie dzień kiedy staliśmy się naprawdę wolni

No, to mogłaby byc data objęcia urzędu przez obecną Panią Burmistrz na przykład ..... wink

8

Data 10 czy 12 nie jest dla nas istotna z prostej przyczyny, jeden okupant zamienił drugiego. Cowieci traktowali te tereny jako germańskie i dopuszczali sie strasznych przestępstw - brutalne gwałty, zabójstwa. To co przeżywały kaszubskie kobiety w wieku od 13-65lat było straszne. Wszystkie osoby z którymi rozmawiałem o tamtych czasach, a je pamiętaja, zawsze maja przed oczyma takie sceny.

kaz

9

po czesci masz KAZ racje... ale tu chodzi o "odklamanie" historii... niby dwa dni... a jednak. Mozna powiedziec tylko jeden dzien np. 8 a 9 moja 1945 .... reszte sobie dopowiedzcie.
A na temat tego co sie dzialo jak wkroczyli wy-zwoliciele to niedlugo napisze... ciezko bylo zbierac materialy, gdyz wiekszosc stara sie o tym zapomniec. Mi natomiast wydaje sie ze trzeba o tym pamietac.

10

to juz niedługo kolejna rocznica smile

11

DannyBoy napisał/a:

A na temat tego co sie dzialo jak wkroczyli wy-zwoliciele to niedlugo napisze... ciezko bylo zbierac materialy, gdyz wiekszosc stara sie o tym zapomniec. Mi natomiast wydaje sie ze trzeba o tym pamietac.

kolejna rocznica, 6 lat minęło od kiedy temat ucichł, a kolega DannyBoy nadal nie napisał nic na powyższy temat wink chyba że przegapiłem.