Odp: Obiekty militarne na Kaszubach
Poszukuję informacji o obiektach militarnych na Kaszubach - co, gdzie (najleiej z linkiem do mapy) i co tam się wydarzyło...
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl
Forum dyskusyjne umożliwiające wymianę myśli, informacji i opinii na tematy związane z Kaszubami oraz z ich mieszkańcami.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Historia → Obiekty militarne na Kaszubach
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poszukuję informacji o obiektach militarnych na Kaszubach - co, gdzie (najleiej z linkiem do mapy) i co tam się wydarzyło...
a mozesz uscislic? bunkry? stare okopy? jednostki wojskowe? ...?
a mozesz uscislic? bunkry? stare okopy? jednostki wojskowe? ...?
dokłądnie o to, nawet w niedostępnych miejscach - chodzi mi o zrobienie trasy offroad'owej dla pasjonatów
tego jest dosyc sporo, bede kiedys mial czas to opisze to. Narazie podaj jakie dokladnie tereny Cie interesuja to wysle jakies namiary
najlepiej od lotniska w Borsku => Kościerzyna => Stężyca => Kartuzy => Wejherowo => Jastrzębia Góra - taka trasa
chodzi mi o zrobienie trasy offroad'owej dla pasjonatów
Strasznie lubie po bunkrach lazic.Np w Helu.Najbradziej mi sie podoba bunkier w Szymbarku.Ale chcialem zapytac co to jest ta trasa?Rowerami mialoby sie jezdzic?
Kiedys byl super bunkier miedzy Sulminem a Lapinem w tych lasach w strone Raduni.No ale to bylo kilkadziesiat lat temu.Teraz pewno zmarnial.
zapytac co to jest ta trasa? Rowerami mialoby sie jezdzic?
Sorka, mój błąd - brak precyzji. Chodzi mi o trasę dla motocyklistów, enduro - nie żaden cross czy trial; dla pasjonatów którzy miłość do historii II WŚ łączą z miłością do motocykli, gdzie w tym drugim przypadku nikt nie chwali się osiągami km/h tylko raczej przebiegiem, gdzie był, co widział i jak tam dojechał skoro drogi prawie wogóle nie było...
Dodane wto 27 sty 2009 09:32:24 CET :
Najbradziej mi sie podoba bunkier w Szymbarku.
Kiedys byl super bunkier miedzy Sulminem a Lapinem w tych lasach w strone Raduni.No ale to bylo kilkadziesiat lat temu.Teraz pewno zmarnial.
A byłbyś w stanie sprecyzować położenie??
Nie za bardzo,maly bylem jak mnie zabirali i tylko tyle w pamieci zostalo ,ze sie szlo kolo boiska(obecnego)
potem w las,w las az sie dochodzilo.
Pamietam bo z poligonu w Lublewie nosili amunicje i walili w ognisko.A sam bunkier byl swietnie zamaskowany,wybity palami drewnianymi i mial koze(piecyk)
Tu jest opuszczona baza radarowa:
http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=gostomie&Submit=Szukaj&long=17.8695536&lat=54.1906752&type=3&scale=3
Stare budynki, ogromne garaże, tunele podziemne, transzeje itp.
To nie tylko jednostka radarowa, ale tez miejsce po dawnej szkole szybowcowej. Jak bede mial czas wstawie fotki
Dopiero teraz pojechalem do odtworoznego bunkra "Ptasia Wola" nad jeziorem Lubygosc kolo Mirachowa.
Coz dojsc tam bez jakiejkolwiek podpwoiedzi to nei jest latwo..mimoo ,ze droga prosta nad jeziorkiem ale tablice kaza isc inna trasa i lazisz jak ciul.Oznakowanie w liczbie sztuk jeden niedaleko lesniczowki i potem bladzisz.
No ale niewazne.miejsce wzruszajace jak sobei czloweik wyobrazi co za mlodzi chlopcy tam sie ukrywali i jak dzielnie wlaczyli. No sam bunkier to jakos taki malenki bo pelna wersja odtworzona to podobno jest w CEi PR ale dobrze ,ze lesnicy to wykonali w ogole i nie ma sie co czepiac,nawet jakas k..wa ukradla mosiezna tabliczke z napisem ,ze to lesnicy wykonali i zeby ch..reka uschla.Troszke juz zaniedbany ten teren.
Malo bo raptem dwa zdania o samej obronie na tablicy ,reszta o Gryfie i dowodcach.
a jeziorko...o matulu ! ze tez tam lowic nei mozna. Groty tam tez sa jakies ale nei wiem co to za jamy ,ot fotke mozna cyknac. W sumie warto podjechac ale pewnei wszyscy byli juz.
a teraz pytanie czy ten w CEiPR to wiern akopia tamtego bunkra?
To raczej nie są bunkry… a raczej pozostałości po pałacu należącym do rodziny Ericha von dem Bach-Żelewskiego, który to niechlubnie wsławił się tym iż dowodził tłumieniem powstania warszawskiego.
tu macie wiecej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Erich_von_ … h-Zelewski
Chciałbym odświeżyć temat /obiekty militarne okolice Kartuz/
Podpinam się pod temat Byłbym bardzo wdzięczny
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Historia → Obiekty militarne na Kaszubach
© 2014 PortaleRegionalne.info, powered by PunBB