1

Odp: Smieci, śmieci .....

Obowiązek zawarcia umowy o wywóz śmieci wynika z ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2005 r. nr 236, poz. 2008 z późn. zm.).

- Właściciele nieruchomości są zobowiązani do udokumentowania wykonania obowiązku pozbycia się odpadów. Takim dowodem jest zawarcie umowy korzystania z usług gminnej jednostki organizacyjnej odbierającej odpady lub przedsiębiorcy posiadającego zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości.

Co więcej, ustawa nakłada na właścicieli nieruchomości obowiązek okazania takiej umowy, jak również dowodów płacenia za takie usługi - tłumaczy Michał Kubicz, radca prawny z kancelarii Gide Loyrette Nouel.

cały art -
http://dom.wp.pl/artykul/539.html?ticket=6070849215795805a%2FQk6lENlBCvsKFbKiY2oUBgaadVA3M6VyWGPi%2Fps%2Fd4i6%2Fgcju7gJLJBg6E1Pt%2BCNIbv7xRBVscGQwfegtBPUpd8d741hQ%2BoSGOggig7FPKo10IT9%2FurvF8zFetfaL8sMnsoboVOUnmK7fg9HunBA%3D%3D

i jeszcze -
Dwa razy w roku strażnicy gminni przeprowadzają inspekcję i proszą właścicieli nieruchomości o okazanie umów oraz rachunków za wywóz śmieci - mówi Jarosław Kapsa z Urzędu Miasta Częstochowa.

warto wiedzieć
ostanią kontrolę widziałem u siebie bardzo bardzo dawno temu
jeszcze jak te 'trójki porządkowe'  chodziły po posesjach
znaczy dwie panie i milicjant jeszcze
wtenczas chcieli umowę na wywóz i ostatni dowód zapłaty ale to było znacznie przed 2005 rokiem
strażników miejskich nie było a smieci w lasach jak były tak są nadal .......
idzie wiosna, warto by pomysleć szybciej

Pogodnego dzionka big_smile

2

no cóż ja zawsze twierdziłam że gdyby wywóz tych smieci nie był taki drogi to i w lasach śmieci byłoby mniej.....

odkąd mamy taką umowę jeszcze nikt tego nie sprawdził ale fakturkę do zapłaty przywieźli tongue smile

Nie myśl o szczęściu. Nie przyjdzie - nie zrobi zawodu; przyjdzie - zrobi niespodziankę....

3

AB teraz smieci mają znów iśc do góry.. kurde... jaja sobie robia;;;

[img]http://img385.imageshack.us/img385/5125/46277860iv8ez2.gif[/img]

4

Lentil napisał/a:

teraz smieci mają znów iśc do góry

powaznie ?
jestem gotów za darmo im oddawać tongue:)

Pogodnego dzionka big_smile

5

może ktoś mi przy okazji wyjaśni po co mamy segregować śmieci skoro potem itak przyjeżdża jedna śmieciarka, która wszystko zgarnia?
Jakoś tego nie rozumiem

6

Unia kazala segregowac  big_smile A unii trzeba sluchac.
Ja do dzisiaj sie zastanawiam czemu ogorki musza byc pakowane w folie a  pomidory nie.
Juz nie wspomkne o tym ,ze wedlug Unii przetarta marchewka to dzem.Serio.Znaczy ze marchewka to owoc big_smile

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

7

WK napisał/a:

czemu ogorki musza byc pakowane w folie a  pomidory nie.

a to też wymóg unijny?
jakby nie były w tej folii to po prau dniach zrobiłyby sie miękkie - takie sflaczałe.

WK napisał/a:

Unia kazala segregowac

i to jest świetne. segregujemy, przyjeżdża śmieciara wszystko razem zgarnia, a potem ludzie to na nowo segregują na miejscu. Taka praca syzyfowa trochę. Ja nie będę segregować. Po co.
Ale swoją drogą  to też dobry sposób na bezrobocie - ilu ludzi tam pracę ma

8

migotka napisał/a:

Ale swoją drogą  to też dobry sposób na bezrobocie - ilu ludzi tam pracę ma

Pewnie marzysz o takiej robocie , niestety nie przyjmą Cię , tam trzeba mieć kwalifikacje lol:lol::lol:

Jeżeli nie masz wrogów, to niechybny znak, że nie dokonałeś niczego.
Margaret Thatcher

9

ZAżdna praca nie chańbi.... wiec proszę cię nie nabijaj się z osób pracujących...

[img]http://img385.imageshack.us/img385/5125/46277860iv8ez2.gif[/img]

10

Aż się żal robi czytając twoje beznadziejne wypowiedzi...

jemJOzKASZEB napisał/a:

Pewnie marzysz o takiej robocie

Gdybym musiała to bym i to robiła.
Nigdy nie wiesz co Cię w życiu czeka i jak Ci się kiedyś życie ułoży. Studia i rodzina pracy nie gwarantują.

Ręce opadają jak się czyta twoje beznadziejne wypowiedzi...

11

migotka napisał/a:

Ręce opadają jak się czyta twoje beznadziejne wypowiedzi...

Twoje należy napisać z dużej litery lol:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Dodane pią 20 lut 2009 14:15:53 CET :

migotka napisał/a:

Nigdy nie wiesz co Cię w życiu czeka i jak Ci się kiedyś życie ułoży. Studia i rodzina pracy nie gwarantują.

Jak mi Cię zal !!!! lol:lol::lol:

Margaret Thatcher

12

jemJOzKASZEB napisał/a:

chyba chestero lub lentil miał to w opisie,  pozwole zacytować
"nie rozmawiaj z g ł u p k i e m bo najpierw zniży cie do swego poziomu a potem pokona doświadczeniem"

jemJOzKASZEB napisał/a:

13

migotka napisał/a:

nie rozmawiaj z g ł u p k i e m bo najpierw zniży cie do swego poziomu a potem pokona doświadczeniem"

Spróbuj rozwinąć tą myśl lol:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Margaret Thatcher

14

lol:lol::lol:
Proponuję zacząc tak ... Doświadczenie Kaszeba w walce z głupkami jest tak wielkie ,że .........................................
A zakończyć tak : Kaszeb ma zawsze rację !

Z góry Tobie dziękuję ! lol:lol::lol::lol:

Margaret Thatcher

15

Proponuje dokladnie obejrzec faktury z KAPEO, u dolu jest rubryka z zaleglosciami i z niewiadomych przyczyn pojawiaja sie tam jakies nieprawdziwe kwoty, zauwazyl to moj kuzyn ktoremu naliczyli ponad 60 zl, a u mnie bylo 27 zl chociaz wszystkie faktury byly oplacone w czasie

16

Jeżeli coś doradzić, to myślę że warto również skontaktować się w wolnej chwili z firmą https://odbiorydomowe.pl/.  Zajmują się profesjonalnym wywożeniem  elektrośmieci w bardzo dobrej cenie, więc myślę że nie będziecie rozczarowani poziomem ich usług.