76

Odp: laptop--Oprogramowanie,Windows itp.

szwedamar napisał/a:

Słyszeliście może coś ostatnio o wzmożonych kontrolach komputerów w naszym powiecie??

a czyżby sie coś ''kroiło'' że pytasz roll

ostatnio jakieś pare dni temu na jednym z forum spotkałem sie z ''ciekawym pytaniem''

czy film piraci z karaibów to film piracki czy legalny roll

Dodane śro 29 lut 2012 15:16:11 CET :
1 marca wchodzi w życie nowa polityka prywatności Google, według której to, co robisz w sieci będzie zapamiętane i posłuży do stworzenia portretu „wirtualnego ciebie”. Po protestach internautów Google umożliwił wyłączenie tej opcji. Zobacz, jak to zrobić.

http://www.infotuba.pl/media/internet/w … a16160.xml

77

Nie, ale słyszałem, że jakiś 2 osoby zostały pozbawione komputerów wcześniej w sumie o tym w naszym regionie nie słyszałem.

78

wampir napisał/a:

Dodane śro 29 lut 2012 15:16:11 CET :
1 marca wchodzi w życie nowa polityka prywatności Google, według której to, co robisz w sieci będzie zapamiętane i posłuży do stworzenia portretu „wirtualnego ciebie”. Po protestach internautów Google umożliwił wyłączenie tej opcji. Zobacz, jak to zrobić.

http://www.infotuba.pl/media/internet/w … a16160.xml

Już dawno o tym słyszałem, że właśnie Google na podstawie wszystkich swoich "produktów" monitoruje nasze ruchy w całej sieci, a my dalej nieświadomi tego surfujemy po sieciach całego świata - było o tym kiedyś tam w jakimś artykule z pytaniem wynikającym z tekstu: czy to oby legalne? smile

79

szwedamar napisał/a:

że jakiś 2 osoby zostały pozbawione komputerów wcześniej

czyli gdzieś w polsce/poza naszym rejonem/powiatem ?

szwedamar napisał/a:

w sumie o tym w naszym regionie nie słyszałem.

a ja to co od macochy? tongue mnie to w sumie dwa laptopy zabrali i jeszcze nie oddali mad

dopóki ''ktoś''cie nie ''sprzeda'' to wątpie żeby sami z siebie sie za to zabierali

jak ktoś czegoś nie zgłoś to uznają że tego nie ma chociaż o tym wiedzą (bynajmniej tak mi sie wydaje)

80

No w naszym powiecie. No tak ale dalej nie masz pojęcia na jakiej podstawie Cie odwiedzili?? Miałeś wrogów??;p

81

Prawdziwy koszt piractwa - wciskają nam kit!

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Pra … omosc.html

82

Oddali już te kompy?

pozdr
Mr Onion

83

and rew napisał/a:

Oddali już te kompy?

no co Ty w cuda wierzysz ? lol

dalej czekam, niby wysłali jakieś pismo do sądu i teraz trza czekać
to pismo miało niby być odnośnie tego żeby wykasować dyski / przepadek oprogramowania które znajdowało sie na tych nośnikach jakoś tak to mieli opisane

84

Czasami w ogóle nie oddadzą jak się uprą. smile

"Deus vult"(łacina średniowieczna) [boska wola]

85

djborowiec napisał/a:

Czasami w ogóle nie oddadzą jak się uprą. smile

łaski nie robią, łachudry jedne

będąc jednego razu u prokuratora który sie tym zajmował, pytam sie go w prost czy je (laptopy) odzyskam
stwierdził że tak bo laptopy same w sobie nie są nie legalne tylko to co było na dysku

to tak jak by zatrzymać kierowce do kontroli i  znajdą u niego w aucie gdzieś w skrytce np. narkotyki
i co w tym przypadku też mają zabrać auto i nie oddać ? skoro auto należy do niego. owszem mogli by zabrać auto na czas jakiegoś śledztwa żeby sprawdzić czy jeszcze nie jest coś innego pochowane itp.

w sumie już ponad rok minoł ....... i dalej żadnej odpowiedzi z ich strony , tylko tyle co sam chodziłem i sie dowiadywałem a i tak były to informacje że pożal sie boże

86

wampir napisał/a:

w sumie już ponad rok

Ja pierdziu!!! A byłem pewien, że dawno oddali hmm
Toż to samemu można ściągnąć program, który usuwa bardzo dokładnie i już nie odzyskasz danych, chyba, że zrobi to (odzyska) firma ontrackowa, która za to bierze taką kasę, że głowa mała  roll

87

Potrzymają jeszcze pół roku i laptopy wypadną z obiegu, będą warte  grosze.

-- // --

88

jutro ide na 9 rano tzn. dostałem że mam sie stawić, ciekawe czy coś konkretnego ustalili czy dalej jak zwykle nie będzie nic wiadomo konkretnego.
swoją drogą hmm... ciekawe ile im to jeszcze zajmie

89

and rew napisał/a:

Oddali już te kompy?

pozdr
Mr Onion

jo ten tego byłem i wróciłem. kompy (laptopy) odzyskałem oba big_smile
pytałem sie czy coś jeszcze wiadomo w tej sprawie i co dalej ? babka która mi je oddawała powiedziała że mieli tylko dyski wyczyścić to zostaly wyczyszczone a laptopy są legalne to mi je oddają i to wszystko z ich strony. zabrałem sprzęt i sie zawinołem. 
gdyby jednak COŚ nowego sie pojawiło w sprawie dam znać w wątku, ale lepiej żeby nie roll

90

http://s35.odsiebie.pl:182/d/og4m7gmrky2bf3qr67lcq47gvndr6k5xlk5wkl5ifcfd76xctqicftru/postanowienie.JPG
http://odsiebie.pl/48wvm7rhxipl/postanowienie.JPG#

Ta kasa którą dostali 936,18zł z całym szacunkiem, ale im sie nie należy,napewno nie AŻ TYLE
max. 300-400zł powinni dostać, z tym że to 400zł to i tak jest kwota naciągana, w porównaniu z tym czego dokonali/co zrobili, a raczej co powinni zrobić a czego nie zrobili to dalej uważam że im sie taka kwota NIE NALEŻY

Efekt końcowy ich ''pracy'' i kwota im przyznana za tą ''prace'' jaką ujrzały moje oczy jest zadziwiająco śmieszny

to co oni powinni zrobić za te 936,18zł równie dobrze taki kartuski MIR mógł by zrobić za, powiedzmy 300zł

a to co faktycznie zrobili, to aż mnie zamurowało równie dobrze mogłem to samemu zrobić, ba nawet jakiś domorosły informatyk za 50zł by to zrobił

91

wampir napisał/a:

to co oni powinni zrobić za te 936,18zł równie dobrze taki kartuski MIR mógł by zrobić za, powiedzmy 300zł

a to co faktycznie zrobili, to aż mnie zamurowało równie dobrze mogłem to samemu zrobić, ba nawet jakiś domorosły informatyk za 50zł by to zrobił

I na pewno zrobiliby to w czasie o wiele krótszym niż prawie 1,5 roku (w sumie to jeden dzień by wystarczył) wink

92

OK jeśli w tej kwocie jest zawarte orzeczenie ekspertów to jeszcze można zrozumieć ale zakładam że Ci wyzerowali cały dysk a nie tylko formatowali za 50zł. tongue Ale faktem jest że z czasem tego przesadzili bo na pewno mają już gotowe programy do tego więc nie musieli się zbytnio wysilać. Ale pocieszeniem jest to że masz dysk prawie jak nowy wink

93

mzetka3 napisał/a:

ale zakładam że Ci wyzerowali cały dysk a nie tylko formatowali za 50zł.  Ale faktem jest że z czasem tego przesadzili

to zakładaj tak dalej.

po odebraniu tych laptopów w chacie odpalam pierwszego, ukazuje sie info że brak systemu, se myśle no trudno

odpalam drugiego i co widze? logo nie śmiertelnego windows-a xp lol
i ten komp był w takim samym stanie jak mi go wtedy zabrali, wszystko co było zainstalowane normalnie działało tzn. soft,gry itd.

a że miałem przejściówke sata-usb to z pierwszego laptopa dysk wyjołem i podłączyłem przez tą przejściówke do drugiego laptopa i z tego co widziałem to tylko folder WINDOWS był usunięty, reszta była tak jak wcześniej tylko został ten folder windows został usunięty
i można powiedzieć że z tego dysku w 100% odzyskałem te dane co chciałem, moje foty,dokumenty tekstowe, i dane które miały jakieś większe znaczenie dla mnie.

także sam widzisz, to co oni zrobili zerowaniem dysku nie można nazwać tongue czy też z kasowaniem zawartości dysku

w sumie jak bym chciał to by można sie o to przypierdzielić że nie dopełnili swoich obowiązków itp. itd.

ale mnie tam głównie chodziło o odzyskanie sprzętu, a po za tym po odzyskaniu swoich danych sprzęt został sprzedany, dyski sformatowane i teraz szukaj wiatru w polu.

tak więc 936,18zł za spisanie programów (gdzie był też soft darmowy ) znajdujących sie na dysku,ich wycene i puźniej skasowanie jednego folderu to stanowczo za dużo.

to by było na tyle z mojej strony.

Pzdr.

94

Trybunał Praw Człowieka: nie wolno skazać za wymianę plików

Europejski Trybunał Praw Człowieka w niedawnym wyroku orzekł, że wymiana plików w sieci stanowi element dzielenia się zdobyczami kultury, co z kolei wpisuje się w Artykuł 10 Konwencji Praw Człowieka o wolności słowa. W praktyce decyzja trybunału oznacza, że sądy będą miały utrudnione zadanie chcąc skazać kogoś za udostępnianie plików w sieci.

Polskie sądy muszą uwzględnić decyzję trybunału

Decyzja Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości musi zostać uznana przez sądy wszystkich krajów, które podpisały odpowiednie traktaty - w praktyce nie zrobiła tego tylko Białoruś. Co za tym idzie, również w polskich sądach będzie można powoływać się na wyrok trybunału, uznający że dzielenie się plikami w sieci jest objawem korzystania z prawa do wolności słowa i dzielenia się zdobyczami kultury.

Przestępstwo przeciw demokracji

Organizacje walczące z łamaniem praw autorskich mają teraz twardy orzech do zgryzienia, gdyż nie wystarczy już udowodnienie, że ktoś złamał przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Teraz, aby skazać kogoś za udostępnianie plików, trzeba będzie również wykazać, że popełnione przestępstwo jest zagrożeniem dla samej demokracji.

Nadal można skazać za udostępnianie plików

Werdykt trybunału nie oznacza jednak, że nikt już nie zostanie skazany za łamanie praw autorskich. Jak zauważa na swojej stronie Rickard Falkvinge - założyciel pierwszej partii piratów - organizacje zarządzające prawami autorskimi będą się zapewne starały wykazać, że złamanie ustawy o prawie autorskim jest przestępstwem, a w demokratycznym państwie trzeba walczyć o przestrzeganie prawa, w związku z czym spełniona jest przesłanka o zasadności wyroku dla demokratycznego państwa. Oczywiście sąd może nie uznać tej argumentacji.

http://tech.wp.pl/kat,1009785,title,Try … omosc.html

95

wampir napisał/a:

to by było na tyle z mojej strony.

Stanowczo ich przeceniłem tongue

96

Wszystko zależy, jakie oprogramowanie  potrzebujecie? Jak chcecie przykładowo usprawnić swój biznes, to koniecznie zobaczcie sobie tutaj https://atomerp.pl/   , jak działają systemy Atom ERP. Myślę, że to was zainteresuje, bo to oprogramowanie naprawdę usprawnia wiele działań w firmie.