henple napisał/a:Witam,
czy ktoś może mnie uświadomic z jakich pieniędzy są robione remonty wejść na klatki schodowe?
Możliwe, że po jakimś czasie trzeba będzie zapłacić to w podwyższonym czynszu,
Kto posiada jakieś informacje na ten temat?
Prawdopodobnie prezes w ten sam sposób załatwił inne spółdzielnie, a może nie ma innych potrzeb?
Może by tak zwiększyć ilość miejsc parkingowych na os wybika. zadbać o modernizacje węzła cieplnego itp.?
Remonty klatek finansowane są z funduszu remontowego danej nieruchomości (tutaj: bloku). Każdy płaci w comiesięcznym czynszu także na fundusz remontowy, który może być wydatkowany tylko na Waszą nieruchomość.
Blok 5A zgodził się (a raczej jego mieszkańcy) na ocieplenie swojego bloku co też pójdzie z funduszu remontowego, a ponoć zgodzili się w związku z tym na podwyższenie opłaty na fundusz remontowy z 0,50zł na 1,50zł (chyba) od metra. I tak przez kilkadziesiąt lat będą płacili na fundusz remontowy, który ma iść tylko na spłatę kredytu związanego z ociepleniem budynku, a nie wiem co się stanie, jeśli zdarzy się jakaś awaria w tym budynku i trzeba będzie pokryć koszty wymiany czegoś tam co się zepsuje, a na koncie funduszu remontowego będzie zero złotych 
Jeśli chodzi o ostatnie Twoje zdanie to dyskusja na temat parkingów na Wybickiego (i nie tylko) i ewentualnego dostępu do nich tylko dla członków/mieszkańców Spółdzielni przewijała się przez kilka wątków na tym forum. Jak je odszukam to wkleję linki, może pogadamy o innych rozwiązaniach jeśli masz propozycje.
Dodane nie 23 paź 2011 21:36:33 CEST :
Jeśli coś namieszałem to niech mnie WK poprawi, bo on w tym siedzi/siedział po uszy (sorry WK za określenie).