rosomak napisał/a:ak pisalem: temat na odrebna dyskusje. koniec tej dyskusji jest prosty, cokolwiek bys nie powiedziec: canon po prostu robi lepsze fotki niz nikon i koniec smile
a tak na serio: moj post sprowokowac mial do ujawnienia sie zagorzalych nikonowcow smile i oczywiscie zapoczatkowac na forum odwieczna dyskusje c vs. n - co jak widac sie udalo smile
i co tylko ja się odezwałem ? crup ! tak obecnie mam nikosia ale jestem ogólnie użytkownikiem obu systemów, swego czasu dość długo używałem Canona i sobie chwaliłem. Dla mnie podstawa to celny AF a tego niestety w Canonie nie znajduje (pucha za 14 tysi jak na amatora to za dużo).
rosomak napisał/a:i kolego/kolezanko "info" - nie mam nic do innych marek- kazdy lubi to, co mu sie podoba. a dyskusja o tym co jest lepsze prowadzona byla juz niejednokrotnie na roznych forach i po dzis dzien spor pozostaje nierozstrzygniety. temu tez temat "wyzszosci" jednego sprzetu nad drugim uwazam z mojej str za zamkniety. post mial byc zartobliwy.
e tam, odwieczna wojna i tak będzie trwać
chociaż teraz jest trochę śmiesznie bo canonierzy przechodzą na nikona i odwrotnie, sam przez przypadek bym kupił 5D.
czeczewianin - z mojej strony będzie trochę ciężko bo nawet nie orientuje się co tam na dole jest, ogólnie dziś wyróżnia się 2 trendy czyli puszki dopracowane mało problematyczne ale ze starszymi matrycami oraz puszki nowej generacji z dość dużą problematyką ale i bardzo dobrą automatyką, wielu użytkowników jest zmuszonych zaprzyjaźnić się z serwisem. Bez względu czy to C czy N (chociaż Canon ma duży problem z AF
)
stałka - czyli nie zoom, obiektyw o stałej ogniskowej, zoom to obiektyw ze zmienną ogniskową oraz hyper zoom czyli zmienna ogniskowa o bardzo dużej rozpiętości (obiektywny uniwersalne ale gorszej jakości).
systemów masz wiele, pentax robi całkiem fajne puszki ale nie są one pozbawione wad, ja bym sugerował się skupić na nikonie opcjonalnie canonie bo tego jest dużo i łatwiej dobrać sprzęt / rozwiązać problem. Czemu nikon nie Canona... miało być konstruktywnie a więc... chcesz tanio i dobrze czyli nie kupisz dobrej puszki + tego samego producenta fajnego szkła co jest wymagane w przypadku canona, dlaczego? odpowiedź jest prosta producent nie udostępnił specyfikacji bagnetu więc inni kombinują jak mogą, system komunikacji też nie jest za rewelacyjny i następuje poprzez tzw "protokoły wsteczne" co znacznie zwiększa ilość pomyłek.
stałkę zostaw sobie na potem. 50 1,8 to zabawka (tani plastikowy syf zwłaszcza u canona), to są zbyt trudne szkła na start, będziesz się wkurzać że masz nieostre zdjęcia zalecałbym standard zooma 17/18-50/55 albo może nawet coś pod 100mm.
W tej cenie może warto rozważyć dobry kompakt ? a wogle to załóż inny temat ;]