1

Odp: Co to za orzełek?

Proszę o pomoc miłośników i znawców historii. Szukałam odpowiedzi na moje pytanie na rożnych stronach internetowych związanych z historią, a także w encyklopediach. Znalazłam podobne ptaki, ale nie takie same. Chciałabym wiedzieć czyj to ptak i z jakiego okresu pochodzi? Ew. gdzie powinnam się udać, aby uzyskać taką odpowiedź?
http://img72.imageshack.us/img72/6835/orzeek.jpg

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

2

Wg mnie to orzełek  z czasów Księstwa Warszawskiego.Nie jestem  znawcą i nie wiem co Ci odpowiadano ale to może być orzełek  z  proporca,sztandaru (tego się ze zdjęcia nie odczyta) natomiast to co orzeł trzyma  może wskazywać na np pułk kawalerii.
Zgadłem ?

3

Pulk ułanów,jazda bo tak bedzie  wlasciwiej o ile trop dobry ,
pułków było  kilkanaście chyba więc można przetrzepać internet . Ale to nie moja dziedzina wink

4

http://odkrywca.pl/orzelek-z-berlem-i-jablkiem,709860.html

Nie widać realnej wielkości więc możliwe ,że to zwyczajny ( niezwyczajny oczywiście jako patriotyk) z czapki orzełek ale Księstwo Warszawskie czyli jakies 30-40 możliwości .

5

Tutaj może być mała wskazówka na sztandarze.
http://jhdwodz.blogspot.com/2012/01/powoanie-przez-dabrowskiego-wojska.html

6

Tu masz podobny .
http://allegro.pl/orzel-orzelek-ozdoba-i2773932207.html

7

Czy na  tarczy amazonek ma coś wybite ,czy to jest   pod spodem aby tarcza? Masz tylko zdjęcie i Cię to interesuje czy  masz oryginał lub kopie orzełka? Może to być  nawet pruski czy austriacki orzełek,skrzydła  by mogły na to wskazywać.Interesuje się tą tematyka ale zbieram  broń białą ,orzełkami niestety nie chociaż zawsze to interesujące  dotykanie historii. Zdjęcie niestety nie  jest całościowo przedstawiające przedmiot ,głównie można coś szybciej namierzyć po znakowaniu liczbowo literowym .
Jak podasz więcej danych/lepsze całościowe zdjęcie  poszukam  głębiej  bo to ciekawe.

8

Najbardziej podobny jest do tego ostatniego z allegro. Trzyma miecz i berło, takie dłuższe- nie jabłko, a na głowie.... moim zdaniem ..... ma koronę. Ten orzełek z linku, jest smuklejszy. Postaram się zrobić wyraźniejsze zdjęcie. Niestety nie mogę zobaczyć w tej chwili czy ma coś wybite, bo to jest kinkiet. Wisi u mnie na ścianie, jest podłączony do prądu cool .

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

9

http://i46.tinypic.com/2ih78n6.jpg

Dodane sob, 17 lis 2012, 17:49:11 :
Teraz jest wyraźniejsze zdjęcie.

Miłego dnia smile

10

Po tych informacjach  domniemuję ,że masz coś na kształt orła KW  i nawet jeśli jest to stara rzecz to nie pochodzi z "epoki" i raczej  ma dośc nieszczęśliwe umiejscowienie symbolu.Nie posiada tarczy amazonek więc  nie jest to  przeróbka  patriotyku wojskowego. Korona  jest jakaś dziwna i buzdygan ale to prawdopodobnie wynika z     uproszczenia  formy .Gdyby to było coś o czym  myślałem  można byłoby mówić o sporej wartości ,niestety z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić,że to jedynie decor w mojej ocenie ładny .

11

kosa73 napisał/a:

Po tych informacjach  domniemuję ,że masz coś na kształt orła KW  i nawet jeśli jest to stara rzecz to nie pochodzi z "epoki" i raczej  ma dośc nieszczęśliwe umiejscowienie symbolu.Nie posiada tarczy amazonek więc  nie jest to  przeróbka  patriotyku wojskowego. Korona  jest jakaś dziwna i buzdygan ale to prawdopodobnie wynika z     uproszczenia  formy .

Wiesz.... to jest napisane niezrozumiałym dla mnie językiem cool .
Na marginesie mówiąc, zdjęłam ten kinkiet i ze wszystkich stron oglądałam. Nie ma wyryte żadnego symbolu, jak niektóre starocie.

Miłego dnia smile

12

A ten orzeł KW, to konkretnie co? Znalazłam w internecie tylko, że to nagroda za wybitne osiągnięcia górskie. To, o to chodziło?

Miłego dnia smile

13

Nie ,nie .Przepraszam za skrót ale KW=Księstwo Warszawskie .Znaczeń czy grawerki nie będzie bo tego typu wyrobów się nie "cechuje".Cechuje,znakuje się wyroby znanych marek ,strikte mennicze bicia lub egzemplarze numerowane   a nie tego typu detale ,znakowanie liczbowo literowe orzełka wojskowego przypisuje  go do konkretnej  jednostki poprzez np umieszczenie liczby pułku na tarczy amazonek .W mojej ocenie ta stylistyka (kinkietu) nawiązuje swobodnie ,bez znakowania  żołnierskiego do orła Księstwa i tego typu  wyrób jeżeli jest  z założenia o przeznaczeniu elektrycznym to wyklucza datowanie,natomiast stylizacja na epokę to  łatwe zadanie więc trudno  dokładnie  ocenić po patynowaniu. Wg mnie może to mieć kilkadziesiat lub..kilka lat chociaż   nie wykluczam o ile znana jest historia przedmiotu ,że to wyrób starszy .Początek lat 80-tych ubiegłego   to wysyp tego typu "podróbek". O ile kojarzysz  film Dom to  jest taka scena przebijania PRL-owskiej monety na dewocjonalium  ,to dla przykładu.

Myślę,że w swojej opinii  niewiele mijam się ze stanem faktycznym,gdyby to bylo pochodzenia wojskowego to wymagałoby nawet odniesienia do kształtu piór orła  itp i trzeba być bardzo ostrożnym w opiniach z tym,że w epoce   czyli  około  1807-15 roku symbolika była dość swobodnie traktowana i żadne przepisy tego precyzyjnie nie regulowały.

14

Z drugiej strony  dość ciekawa ,surowa  jest struktura wyrobu pod orzełkiem wskazująca na  celowe " fakturowanie "a nie "podrabianie" .Musiałby większy znawca niż taki laik  jak ja dotknąc,obejrzeć pod lupą,podelektować się smile To ładna rzecz ale ocena poprzez zdjęcie może być  ułomna.Nie oddaje  piękna przedmiotu.

15

Jeśli masz coś w tym stylu z dodatkiem tych oprawek to  masz bardzo wspólczesną rzecz,20-30 lat  maksimum wg. mnie.
http://www.google.pl/imgres?q=kinkiet+z+orzelkiem&num=10&hl=pl&biw=1280&bih=643&tbm=isch&tbnid=fkmnxov-oZXy5M:&imgrefurl=http://tablica.pl/oferta/antyk-mosiezny-zyrandol-z-orlem-2-kinkiety-IDHlCl.html&docid=QV2r5fxja7x8ZM&imgurl=http://img03.tablica.pl/images_tablicapl/10331205_2_644x461_antyk-mosiezny-zyrandol-z-orlem-2-kinkiety-zdjecia.jpg&w=615&h=461&ei=6PWnUJqIM-SU0QXU34HoDA&zoom=1&iact=hc&vpx=980&vpy=338&dur=257&hovh=194&hovw=259&tx=197&ty=214&sig=101981692157023820778&page=1&tbnh=138&tbnw=181&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:17,s:0,i:119

Wpisz sobie w google grafika wyrażenie kinkiet z orzełkiem i to samo wyrażenei w wyszukiwarkę ,pokażą się strony z ofertami stylizowanych żyrandoli na  epokę.

16 (edytowany przez violka1 2012-11-18 15:00:28)

Kinkiety są bardzo podobne do tych z linku. Kilkanaście lat temu, pewien człowiek chciał je wyrzucić do śmieci. Ja akurat wprowadziłam się do nowego mieszkania i nie miałam kinkietów. Spytałam więc, czy mogę sobie je zabrać.... i tak u mnie zostały. Kilka osób mnie pytało co to za kinkiety, co ma za orła itp, a ja nie umiałam im nic odp. Nigdy się tym nie interesowałam, ale  uznałam, że czas zapoznać się  z tym co się ma na ścianie wink .
Wielkie dzięki za pomoc. Chociaż coś będę mogła o tym orzełku powiedzieć big_smile .

Miłego dnia smile

17

@kosa73 mam do Kolegi pytanie ale chciałbym się skontaktowac drogą e-mailową ,posiadam  chyba oryginalną szablę,to coś co w mojej rodzinie jest od pokoleń ale nigdy się nikt nie interesował ustaleniem jej dokładnego pochodzenia,piszesz,że interesujesz się bronią białą więc może zechciałbyś rzucić okiem? Proszę o kontakt  mailem .

18

Bardzo chętnie . Nadawaj na maila jak nie chcesz tutaj.

19

czeczewianin napisał/a:

posiadam  chyba oryginalną szablę,

jeżeli jest to szabla, która ścinała xxxxxx - bolszewickie łby to schowaj ją starannie bo dla Polaka jest majątek warta

x - moderowane

As-Salāmu `alaykum