1

Odp: Wymiana gniazda zasilania laptop hp

Kto w okolicach tanio , dobrze wymieni gniazdo? Ile mogę spodziewać się za taką usługę? Laptop hp 6730 b, gniazdo do wlutowania, tak myślę...Sprawa dość pilna

2

malutkaMi ale jakie gniazdo.
Ja  w laptopie mam 8 rodzai  złącz  "gniazd" , no może to i bez różnicy ale samo gniazdo zasilania kosztuje w granicach 10zł a jeszcze dolicz koszt robocizny.

-- // --

3

Drab napisał/a:

malutkaMi ale jakie gniazdo.
Ja  w laptopie mam 8 rodzai  złącz  "gniazd" , no może to i bez różnicy ale samo gniazdo zasilania kosztuje w granicach 10zł a jeszcze dolicz koszt robocizny.

No jak w tytule . Gniazdo zasilania hp 6730 b ( taka kosteczka  do wlutowania w płytę główną). Kupić mogę  sama ale zamontować nie dam rady.:(

4

najlepiej udać się do serwisu, jest kilka w kartuzach np. Mir
Moja rada  - lapka w teczkę i przejść się po puntach usługowych w Kartuzach

-- // --

5

No właśnie Mir znam, a jakis inny?

6

Koło Zigerta

-- // --

7

Drab napisał/a:

Koło Zigerta

czy aby nie chodzi ci o ten serwis na przeciwko biedronki ? po schodach do góry tam sie wchodzi ? roll

8

lol Koszt 45zł z fakturą vat. Wymiana w podczerwieni, lutowanie z zawartością srebra, przeżyje notebooka lol
Jak coś to PM smile

9

Drab napisał/a:

Koło Zigerta

A czy to  dobry serwis?
Nie chcę trafić na oszusta. Koleżanka oddała na deptaku z tyłu ośrodka zdrowia, serwis zamknęli a laptopa nie odzyskała.

10

Majster napisał/a:

lutowanie z zawartością srebra

a bez srebra taniej?

mam do wymiany 2 x usb w laptopie. jaki koszt? moze byc bez srebra;)

11

malutkaMi napisał/a:

Koleżanka oddała na deptaku z tyłu ośrodka zdrowia, serwis zamknęli a laptopa nie odzyskała.

hehe, zapewne chodzi o złą sławą owiany serwis ''Enter'' mir też do nich oddawał sprzęt do robienia ogłaszali sie na allegro przyjmowali sprzęt i nie oddawali

owy serwis jakiś czas temu znowu sie uaktywnił i mają to samo logo co wtedy
jeden z adresów to kartuzy mściwoja w bloku gdzie jest kartuzy info i maroko (sklep)
a drugi z adresów który widziałem to było gdzieś w żukowie
ale teraz to kto inny jest właścicielem
poprzednio właścicielem był gość który pracował właśnie koło zigerta w tym serwisie
kiedyś (2007r.  ) brałem tam laptopa na raty, i już wtedy koleś wyglądał na cwaniaczka

jeśli o mnie chodzi to w 100% polecam Plug-It ul. łąkowa kartuzy

Dodane nie, 25 lis 2012, 21:14:40 :
Majster lol:lol::lol:
Dopiero teraz zauważyłem po stronie w profilu że to wspomniany Plug-It big_smile

12

ja oddawałem laptopa do enter za ośrodkiem zdrowia w kwietniu zeszłego roku ale zaczeły sie problemy typu brak części proszę przyjść jutro , po 3 dniach sie tym zdenerwowałem i odebrałem bez naprawy, i powiem że widziałem tam tych samych pracowników co koło biedronki nad cukiernią  cwaniaczki i tyle

13

malutkaMi opróżnij skrzyne PW bo wiadomości nie dochodzą

Dodane nie, 25 lis 2012, 21:30:53 :

brojak napisał/a:

koło biedronki nad cukiernią  cwaniaczki

No właśnie o tych mi chodzi smile

Dodane nie, 25 lis 2012, 21:32:47 :
malutkaMi  info wysłałem ci na e-mail

14

wampir napisał/a:

malutkaMi opróżnij skrzyne PW bo wiadomości nie dochodzą

Dodane nie, 25 lis 2012, 21:30:53 :

brojak napisał/a:

koło biedronki nad cukiernią  cwaniaczki

No właśnie o tych mi chodzi smile

Dodane nie, 25 lis 2012, 21:32:47 :
malutkaMi  info wysłałem ci na e-mail

skrzynka pusta. dzięki za przypomnienie.

15

Majster napisał/a:

Wymiana w podczerwieni, lutowanie z zawartością srebra

Trochę przerost formy nad treścią, ale i tak polecam PlugIT

btw. Majster jakiego producenta cyny z zawartością srebra polecasz do lutowania elementów zwrotnic audio?

16

@amor22, nie srebro jakoś nie wpływa na cenę usługi tongue Ale jeśli rozbierzesz lapka i dostarczyłbyś gołą płytę to można zrobić taniej of course no i trafić na termin tongue

@wampir widzę dobrze zorientowany lol  nie chciałbym tu specjalnie dużo się wypowiadać, ale koło biedronki czyli Darcom nie ma obecnie nic wspólnego z byłym enterem, którego właścicielem był były pracownik - prawda

haloon - nie przerost, po prostu znacznie lepiej nadaje się do tego typu zastosowań, ma znacznie lepszą elastyczność niż zwykły LF.
Producent tylko amerykański Kester, czy polski Cynel robi pewnie tak, ale nie testowałem. Kester jest za to rewelacyjny;)

17

haloon napisał/a:

Majster napisał:

Wymiana w podczerwieni, lutowanie z zawartością srebra

Trochę przerost formy nad treścią

ha ha dobrze to określileś lol:lol:
'uczciwe' ....... inaczej 'fachowe' wykonanie lutu tradycyjnego rozwiązuje sprawę
jeżeli 'fachowiec' przegrzeje płytę podczas lutowania to nawet srebro w stopie nic nie pomoże big_smile
dla zwykłego zjadacza chleba nie jest ważne czym to zrobi, może nawet węglem lutować
liczy sie efekt końcowy i cena ...... tongue

haloon napisał/a:

jakiego producenta cyny z zawartością srebra polecasz do lutowania elementów zwrotnic audio?

pytanie nie w tym wątku co prawda powinno się mieścić,  to  zasługuje na oddzielny temat
poprawianie zwrotnic fabrycznych jest po prostu delikatnie mówiąc ...... śmieszne
przyznaje, jakość lutów ma wpływ na wysokie częstotliwości lecz jak wcześniej napisałem jeżeli chciałbyś więcej to załóż nowy wątek smile

Pogodnego dzionka big_smile

18

Majster napisał/a:

@wampir widzę dobrze zorientowany   nie chciałbym tu specjalnie dużo się wypowiadać, ale koło biedronki czyli Darcom nie ma obecnie nic wspólnego z byłym enterem, którego właścicielem był były pracownik - prawda

a pewnie że jestem zorientowany tongue

to sie zgadza, koło biedronki jest DarCom to właśnie tam brałem laptopa na raty w 2007 i wtedy jeszcze pracował tam ten właściciel (przyszłego enter-a )
jak już wcześniej napisałem już wtedy sprawiał wrażenie cwaniaczka
samemu DarCom-owi i jego właścicielowi nie mam nic do zarzucenia wporządku człowiek jak dla mnie

Powiedzmy sobie szczerze, oszukali ludzi i tyle, a z takimi to i ja bym nie chciał mieć nic wspólnego
także nie dźwie sie DarCom-owi roll

19

A czy to  dobry serwis?
Nie chcę trafić na oszusta. Koleżanka oddała na deptaku z tyłu ośrodka zdrowia, serwis zamknęli a laptopa nie odzyskała.

Darcom to nie enter, Misiek jest spoko i do dogadania czy to dobry serwis nie wiem ale na pewno nie będzie tam takich numerów jak w przypadku Rafała że sprzęt ginie (mi też wisi 2laptopwy i kasę), najwyżej nie zostanie naprawiony w co raczej wątpię bo Twoja usterka jest dość prosta do naprawy. Naprawa nie jest wykonywana na miejscu tylko przekazywana dalej (nie wiem gdzie) nawet tak prosta, słyszałem też że czasem klient usłyszy "panie nie będzie żył", a kto inny (np Mir) naprawiał bez wieśniaczych problemów.

stefan napisał/a:

'uczciwe' ....... inaczej 'fachowe' wykonanie lutu tradycyjnego rozwiązuje sprawę
jeżeli 'fachowiec' przegrzeje płytę podczas lutowania to nawet srebro w stopie nic nie pomoże big_smile
dla zwykłego zjadacza chleba nie jest ważne czym to zrobi, może nawet węglem lutować
liczy sie efekt końcowy i cena ...... tongue

co do gniazda zasilnia to i może... (chociaż ze względu na wyśrubowane normy tradycyjnego lutu w lapotpie fabrycznie nie uświadczysz), co innego w przypadku USB o którym ktoś tutaj pisał. Dodanie srebrna na pewno ma swoją podstawę więc lepiej by się ktoś od nich wypowiedział a nie my.  Tam też Ci laptop nie zginie a osoba która prowadzi firme PlugIT już chwilę siedzi w temacie, handluje też lutownicami, kulkami, sitami i innymi. Naprawa wykonywana na miejscu nie ważne czy to banał czy coś trudnego, reballing, naprawy konsol i inne oczywiście też.

stefan napisał/a:

pytanie nie w tym wątku co prawda powinno się mieścić,  to  zasługuje na oddzielny temat
poprawianie zwrotnic fabrycznych jest po prostu delikatnie mówiąc ...... śmieszne
przyznaje, jakość lutów ma wpływ na wysokie częstotliwości lecz jak wcześniej napisałem jeżeli chciałbyś więcej to załóż nowy wątek

haloon napisał/a:

btw. Majster jakiego producenta cyny z zawartością srebra polecasz do lutowania elementów zwrotnic audio?

Jeśli nie masz tak podstawowej wiedzy to sobie odpuść zabawy ze zwrotnicą bo tylko ją popsujesz, zwrotnica to zbyt ważna rzecz w kolumnie, jakiekolwiek konstrukcje  bez pomiarów w tualetach i z testami wygłuszenia nie mają prawa bytu,  no chyba że naprawiasz to na www.loudspeakershop.eu powinna być i cyna.

wampir napisał/a:

hehe, zapewne chodzi o złą sławą owiany serwis ''Enter'' mir też do nich oddawał sprzęt do robienia ogłaszali sie na allegro przyjmowali sprzęt i nie oddawali

a na jakiej podstawie tak twierdzisz ? biorąc pod uwagę że swego czasu sam rafała namawiałem by ustawił się jako podwykonawca właśnie dla mir'u to zarzekał się że z tymi idiotami nigdy nie będzie współpracował i tak też było, druga strona też wykazywała bardzo dużą niechęć. A kto się okazał idiotą i oszustem chyba nie muszę mówić, jeśli chodzi o allegro to o ile pamiętam mir nigdy nie ogłaszał usług. Więc "mądralo" zanim zaczniesz szkalować czyjeś imie upewnij się że wiesz co piszesz bo kiedyś się to może dla ciebie źle skończyć.

Wracając do tematu, tylko 2 firmy w kartuzach wykonają Ci tą naprawę na miejscu czyli Mir i wspominany plugIT, cała reszta korzysta z podwykonawców. 45 zł nie wydaje mi się wygórowaną ceną, rozbiórka, wykonanie pracy, przetestowanie (przy okazji pewno i podstawowe czyszczenie, tak chyba robi w każdym razie MIR), poskładanie i ponowne sprawdzanie to raczej nie jest 15-20 minut pracy a przypominam że godzinę pracy szacuje się często na więcej niż 50zł.

Dodane pon, 26 lis 2012, 17:44:52 :
a jak Cie nie stać na wydanie 40 zł to nie kupuj następnym razem gówna (bo czym innym jest HP) cool

Dodane pon, 26 lis 2012, 17:48:32 :
przepraszam za błędy (zimno, palce odmawiają posłuszeństwa)
tualetach -> tunelach,
tak chyba robi w każdym razie MIR -> tak chyba robi MIR.

20

Dziękuję wszystkim za pomoc. laptop właśnie odwiedził  plugIT.
Jeszcze nie mam informacji czy będzie żył ale nadzieja umiera ostatnia....

21

Dodane pon, 26 lis 2012, 17:44:52 :
a jak Cie nie stać na wydanie 40 zł to nie kupuj następnym razem gówna (bo czym innym jest HP) cool

Tak w ogóle to miałam już rózne laptopy, toshibe, ibm,hp, samsunga, emachines i jak narazie ten ostatni hp 6730 b był najlepszy, więc nie uważam go za gówno.

22

info napisał/a:

a na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Mam swoje podstawy żeby tak twierdzić.

info napisał/a:

jeśli chodzi o allegro to o ile pamiętam mir nigdy nie ogłaszał usług. Więc "mądralo" zanim zaczniesz szkalować czyjeś imie upewnij się że wiesz co piszesz bo kiedyś się to może dla ciebie źle skończyć.

A więc tak, na początek naucz sie czytać lol ze zrozumieniem bo nie chodziło mi tu o to że mir ogłaszał sie na allegro w sprawach napraw komputerowych tylko chodziło o wspomniany enter że to on sie ogłaszał na allegro
a komentarze na koncie allegro mówią same za siebie, kto tu jest oszustem
http://allegro.pl/show_user.php?uid=17822766

info napisał/a:

upewnij się że wiesz co piszesz bo kiedyś się to może dla ciebie źle skończyć.

Grozisz mi ? roll
a po za tym wiem co pisze.

info napisał/a:

druga strona też wykazywała bardzo dużą niechęć.

może jednak mieli ze sobą coś wspólnego w tamtych czasach, może jednak mir dawał jakieś sprzęty do robienia enter-owi.
Ale ok skoro jesteś że tak powiem jeszcze bardziej zorientowany odemnie to powiedz mi dlaczego mir chciał/szukał kontaktu z dawnym enterem/rafałem ? jednak musiało coś być na rzeczy roll
bo raczej nie chciał go na kawe zaprości

po za tym gdy widziałem ich strone z dawnym logo i adresem w żukowie podesłałem to do miru, to oni (mir) już wcześniej o tym wiedzieli roll

archiwalna aukcja z tego roku (Enter żukowo)
http://archiwumallegro.pl/profesjonalny … 70138.html

A tu: 6-ty wynik wyszukiwania od góry (Enter żukowo)
https://www.google.pl/search?client=ope … mp;bih=687
masz tam adres,numer telefonu, e-mail, numer GG
ten serwis w żukowie to jak sie domyślam ma ktoś z rodziny Rafała gdyż nazwisko jest to samo

a tu Enter Kartuzy
http://www.serwisenter.pl/kontakt-i-dojazd.html

info napisał/a:

Darcom to nie enter

To sie zgadza.

info napisał/a:

mi też wisi 2laptopwy i kasę

No to nie zazdroszcze roll szału to nie robi, tym bardziej jeśli sie znaliście i zrobił ci taki numer

23

malutkaMi napisał/a:

Tak w ogóle to miałam już rózne laptopy, toshibe, ibm,hp, samsunga, emachines i jak narazie ten ostatni hp 6730 b był najlepszy, więc nie uważam go za gówno.

Co kto uważa za dobre.. miałaś starego IBM'a (który od paru ładnych lat nie robi już laptopów) który na pewno był kilkukrotnie lepiej zaprojektowany i wykonany niż HP ale był mniej wydajny bo był stary, emachinse to nazwa serii nie marki, acer to też lowend ale dobry. HP6730 miałem kilka lat temu i faktycznie był w miarę dobrze wykonany, dość dobra matryca jak na tej klasy sprzęt. Ale walenie w ch... klienta przez HP i fatalna oprogramowanie skutecznie zniechęca. Poczytaj sobie jak HP projektuje laptopy to zobaczymy czy kupisz kolejnego. 

wampir napisał/a:

A więc tak, na początek naucz sie czytać lol ze zrozumieniem bo nie chodziło mi tu o to że mir ogłaszał sie na allegro w sprawach napraw komputerowych tylko chodziło o wspomniany enter że to on sie ogłaszał na allegro

może gdybyś używał interpunkcji i popracował nad składnią to nie byłoby takich problemów.

wampir napisał/a:

Grozisz mi ? roll
a po za tym wiem co pisze.

Groźby nie są w mojej naturze, jedynie ostrzem na przyszłość są firmy i osoby które to traktują bardzo poważnie, hmm to że słyszysz bicie dzwona nie znaczy że wiesz ... każdy chyba zna to przysłowie.

wampir napisał/a:

może jednak mieli ze sobą coś wspólnego w tamtych czasach, może jednak mir dawał jakieś sprzęty do robienia enter-owi.
Ale ok skoro jesteś że tak powiem jeszcze bardziej zorientowany odemnie to powiedz mi dlaczego mir chciał/szukał kontaktu z dawnym enterem/rafałem ? jednak musiało coś być na rzeczy roll
bo raczej nie chciał go na kawe zaprości

po za tym gdy widziałem ich strone z dawnym logo i adresem w żukowie podesłałem to do miru, to oni (mir) już wcześniej o tym wiedzieli roll

Może z tego względu że każdy w branży gada i pyta, na początku to była masakra, nie wiadomo kto dzwoni i pyta o Rafała. Współpracować nie współpracowali na 100%. Rafał dość często kupował od miru części i odsprzedawał dalej ale posyłał po to innych bo sam bał się tam iść, dopiero pod koniec jak już wszyscy go mieli dość zaczął chodzić sam.

Z jego naprawami to też była ciekawa zabawa bo on sam niewiele umiał i mało co robił na miejscu. Jeśli usterka nie była klasyką to sprzęt przeważnie lądował na łąkowej albo był naprawiany na dowal i finalnie i tak trafiał do Mir'u, tam często wychodziło że ktoś kupował coś co już miał albo nagle ma procesor którego fabrycznie nie montowano.

Może mieli jakiś romans, ktoś komuś wisiał kasę cokolwiek, nie wiem i nigdy się nie interesowałem więc nie będę się wypowiadał konkretnie, bajek jest sporo więc drążyć zbytnio tematu chyba też nie ma sensu zwłaszcza że już po temacie.

wampir napisał/a:

archiwalna aukcja z tego roku (Enter żukowo)
http://archiwumallegro.pl/profesjonalny … 70138.html

A tu: 6-ty wynik wyszukiwania od góry (Enter żukowo)
https://www.google.pl/search?client=ope … mp;bih=687
masz tam adres,numer telefonu, e-mail, numer GG
ten serwis w żukowie to jak sie domyślam ma ktoś z rodziny Rafała gdyż nazwisko jest to samo

a tu Enter Kartuzy
http://www.serwisenter.pl/kontakt-i-dojazd.html

jeszcze na forum BMW, słabo szukasz tongue. Strona 2 grudnia zdechnie i miejmy nadzieje że to koniec końców.

wampir napisał/a:

No to nie zazdroszcze roll szału to nie robi, tym bardziej jeśli sie znaliście i zrobił ci taki numer

nie tylko mi, nie jednemu znajomemu wisi więcej a i ojciec poręczał.. i **cenzura**.

24

info napisał/a:

może gdybyś używał interpunkcji i popracował nad składnią to nie byłoby takich problemów.

To może na inny wątek, ale co mi tam napiszę: to jest problem kilku userów, co znacznie utrudnia czytanie postów i powoduje domyślanie się co miał na myśli dany user zwłaszcza, gdy konkretne zdanie zawiera kilka myśli.
To tak na marginesie bez wskazywania konkretnych osób, bo nie o to chodzi.  wink

Na kilku forach technicznych (gsm, rtv/agd, motoryzacyjnych, wędkarskich, komputerowych itp.) spotkałem się z upominaniem takich forumowiczów przez modów czy admina w poście danego usera o poprawnej pisowni zarówno ortograficznej czy interpunkcyjnej, by zastanowili się nad pisownią zanim napiszą następnego posta. Ostrzeżenia takie nie skutkowały żadnymi zawieszeniami czy ograniczeniami na forum, a jedynie miały znaczenie pouczające.
Chociażby Firefox podpowiada, gdzie prawdopodobnie mogliśmy zrobić błąd, aby go poprawić, więc warto korzystać z tej przeglądarki - to na prawdę pomaga innym w czytaniu i zrozumieniu naszych postów.  wink
Na innym forum czytałem posty, gdzie co drugi wyraz posiadał takie błędy ortograficzne, że nie szło tego czytać bez męczenia wzroku i umysłu. Wiadomo, że każdemu może się czasem zdarzyć pomyłka przez szybkie pisanie czy nietrafienie w odpowiedni klawisz klawiatury. wink

25

Co do tego lutowania BGA to na początku odsyłał do jakiegoś gościa dokładnie nie wiem gdzie ale nie robił tego u siebie. Później z tego co widziałem to mieli zdjęcia że ten sprzęt jest u nich także chyba robili to sami.
I z tego co mi się wydaje to mir nie lutuje sam układów BGA - jak się mylę oświećcie mnie. A co do współpracy z mir to Rafał raczej za nim nie przepadał. Więc nie sądzę by współpracowali na jakiejkolwiek płaszczyźnie.