stefan napisał/a:ODPADY W POJEMNIKACH LUB WORKACH NALEŻY WYSTAWIAĆ PRZED POSESJĘ W DZIEŃ WYWOZU DO GODZINY 7.00
telefony do firmy Elwoz, filia w Kartuzach - 58-681-02-45 ; 58-681-22-99 ; 58-681-19-97 ;
na pytanie o pojemniki - wpierw pytanie z jakiej gminy .......
Kartuzy we własnym zakresie, ostania cena 120l - 150 zł ale nie ma obecnie, pytać w sierpniu ........ 
naszym radnym należą sie podziękowania - za nie myślenie .....
Już pierwszego dnia wywozu było widać ulice (chodniki) "udekorowane" śmietnikami i stosami worków - niektóre już od niedzieli wieczora - fajna wizytówka dla turystów 
Czy jeśli przed posesją (płotem) w firmie jest chodnik i ulica to mam wielkim pojemnikiem na kółkach zastawić chodnik na cały dzień? (śmieciarka była pomiędzy 17-18)
Pojemnik stał tuż za ogrodzeniem (jak zawsze) a panowie wyciągnęli go na ulicę, a potem stwierdzili, że nie jest "przed posesją" i wstawili go na swoje miejsce nie opróżniając!!! Jako, że nie było w nim już miejsca to worki ustawialiśmy obok i w środę wykonano telefon do firmy wywożącej śmieci a ci w bardzo niemiły ponoć sposób (inna osoba dzwoniła) "ochrzanił" wręcz dzwoniącego, że nie wystawiono pojemnika na chodnik i następny wywóz będzie wg harmonogramu (znaczy za 3 tygodnie!!!)
Już miała iść skarga w odpowiednie miejsce, kiedy nadjechała śmieciarka i opróżnili pojemnik (stojący w tym samym miejscu) oraz zabrali worki stojące obok.
Za 3 tygodnie to chyba z 3 takie pojemniki trzeba by opróżnić 
Jak mamy (w firmie) wielki pojemnik na kółkach postawić na cały dzień na chodniku (byli ok.17-18) i jeszcze pilnować żeby nie zjechał na główną ulicę (chodnik w tym miejscu jest nieco pochyły w stronę ulicy) w jakiś samochód lub z krawężnika wywracając się???? Może wejdzie jeszcze obowiązkowe ubezpieczenie OC dla pojemników na kółkach?
Czy wystawiając pojemnik na chodnik mam gwarancję, że gmina czy inna jednostka samorządowa nie wystawi mi rachunku za zajmowanie pasa drogowego cały dzień w każdym dniu wywózki śmieci?????
:rolleyes::rolleyes:
Co do pojemników to było wiadomo, że będzie z nimi problem, bo większość przetargów rozstrzygana była "na ostatnią minutę" i firmy od wywozu śmieci nie miały pewności ile i gdzie przetargi wygrały, więc bez sensu było zamawiać tysiące pojemników u dystrybutorów/producentów, a jak już "zakupy" takie się zaczęły to pojemników nie było tyle na stanie u sprzedawców.