Odp: kominek
czy na budowe kominka i poprowadzenie ciepła do jednego pokoju we własnym (istniejącym już domu) domu muszę mieć pozwolenie???
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl
Forum dyskusyjne umożliwiające wymianę myśli, informacji i opinii na tematy związane z Kaszubami oraz z ich mieszkańcami.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Mieszkanie, dom, ogród → kominek
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy na budowe kominka i poprowadzenie ciepła do jednego pokoju we własnym (istniejącym już domu) domu muszę mieć pozwolenie???
Jeżeli to jest twój dom, to nie potrzebujesz żadnych pozwoleń. Powinieneś posiadać komin o odpowiednim przekroju (najlepiej o średnicy 200mm) oraz wykonać doprowadzenie powietrza z zewnątrz (zalecana średnica 150mm).
Jeśli chodzi o rozprowadzenie, jeżeli pokój jest blisko kominka, to powinno wystarczyć grawitacyjne.
Tutaj możesz poczytać na ten temat: http://www.tapis.pl/dgp/
Jeżeli to jest twój dom, to nie potrzebujesz żadnych pozwoleń
nie wprowadzaj kolegi w błąd
w momencie otrzymania zgody na budowę podane zostały sposoby ogrzewania
jeżeli jest to budynek z lat do osiemdziesiątych to ok bo potem w niektórych rejonach powiatu nie było zgody na opalanie węglem czy miałem nawet
dopuszczali jedynie gazowe, olejowe czy elektryczne ogrzewanie
Stefanie -> Koleżanki!!
Dziękuję za odp. Dom z lat 80tych, kominek już grzeje. Na początku grawitacja teraz mamy pompe - POLECAM WSZYSTKIM!! Ciepełkoo.... Aż się nie chce na to -25 wychodzić Brr...
Zazdroszczę, ja zawsze marzyłam o kominku!
nie nie musisz.
mam kominek super sprawa polecam
Kominek to fajna sprawa, super wygląda wgl w chłodne zimowe dni, ale wydaje mi się nie praktyczny to rozpalanie i noszenie drewna, zostawia po sobie pełno brudu.
No wiesz, coś za coś. Jak się rozpali w kominku to oprócz ciepełka mamy miły klimacik.
Ooo tak. Mamy mieszkanie i nigdy kominka mieć nie będziemy, ale myślę, że może kiedyś jakoś ładnie zaaranżować do salonu taki sztuczny kominek. Oczywiście to nie ma nic wspólnego z ciepłem i klimatem prawdziwego kominka, ale może chociaż trochę ociepli nastroje:))
Możesz mieć elektryczny owszem . Wiem, wiem... cały urok w płomieniach, bijącym cieple, strzykaniu drewna.
Kominek jest fajny, ale czasem zapominamy, że spalanie w kominku dodatkowo zanieczyszcza atmosferę. Przy obecnym poziomie smogu chyba lepiej pomyśleć o zakupie oczyszczacza powietrza [moderowane] Przynajmniej będziemy mogli oddychać czystym powietrzem.
ja mam kominek i mogę potwierdzić, że jest świetny nie tylko jako źródło ciepła, ale właśnie przede wszystkim do ocieplenia nastroju wkład kominkowy kupowałem na bofoco.pl. Jak ktoś będzie zainteresowany to zobaczcie jaki mają szeroki wybór: [moderowane]. A obsługa jest w stanie pomóc w wyborze, ja miałem kilka wątpliwości i zadzwoniłem.
Cześć Wszystkim,
Cieszę się, że tutaj trafiłam. Jestem właśnie na etapie budowy kominka w moim domu. Czy koniecznie muszę montować wkład kominowy? Znajomi mieli taki problem, że palili mokrym drewnem i musieli rozwiercić komin. Znalazłam firmę w Gdyni - [moderowane]. Mają dużą ofertę, ale nie wiem czy to konieczne? Proszę o poradę.
Jako dodatkowe źródło ciepła jak najbardziej może to być bardzo fajna sprawa, ale ja jeszcze jestem zdania, że także dobrze jest wiedzieć na czym de facto polega montaż pomp ciepła. Na całe szczęście bardzo dobrze o tym napisano w artykule https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/b … j-dzialce/ i ja jestem zdania, że takie sprawy bywają bardzo ważne.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Mieszkanie, dom, ogród → kominek
© 2014 PortaleRegionalne.info, powered by PunBB