1

Temat: Wypadek przy pracy

Witam.
Niedawno doznałam wypadku w pracy spadłam z drabiny i złamałam noge. Pojechałam do szpitala. Założono mi gips i kazano mi przyjść za 2 tyg na kontrole po 2 tygodniach okazało się że jest to złamanie z przemieszczeniem i noga będzie operowana.
Mam pytanie? Gdzie powinnam ubiegać się o odszkodowanie? Sama w pojedynke czy z pomocą specjalnej firmy?

2

Odp: Wypadek przy pracy

Był już niejeden temat o odszkodowaniach. Proszę skorzystać z wyszukiwarki forum.

Od siebie dodam, że jeśli posiadasz już jakieś ubezpieczenie, to udaj się do swojego ubezpieczyciela. Jeśli był to wypadek przy pracy, to Twój zakład pracy zgłasza to w zus-ie. Szczegółów na pewno się dowiesz w swojej firmie, mają swojego bhp-owca, który się tym zajmie.

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

3

Jeżeli jest to wypadek przy pracy, powinnaś zgłosić to pracodawcy, on ma 14 dni na sporządzenie dokumentacji powypadkowej i 5 dni na jej zatwierdzenie, zwolnienie lekarskie w tym przypadku jest płatne w 100%, a nie 80%. Po zakończeniu leczenia Twój pracodawca na Twój wniosek kieruje do ZUSu wniosek o odszkodowanie z tytułu wypadku przy pracy. Jeżeli jesteś jeszcze ubezpieczona od NW to składasz wniosek do tego ubezpieczyciela o odszkodowanie. Idź do bhpowca on powinien Ci wszystko wytłumaczyć i załatwić.

Credo in unum Deum et unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.

4

Ja od kilku miesięcy staram się o odszkodowanie po wypadku, jednak mój pracodawca ciągle wymyśla coś nowego, żeby tylko nie płacić. Postanowiłem iść z tym do prawnika, dlatego szukam kogoś, kto się na tym zna w Szczecinie.

5

Niestety takie sytuacje się zdarzają i na pewno każdemu z nas powinno zależeć na tym aby pracowało nam się jak najbardziej bezpiecznie. Muszę przyznać, że dla mnie również ważną sprawa jest to co przeczytałem na stronie https://znaki-bhp.pl/rodzaje-rekawic-gumowych i faktycznie warto jest znać rodzaje rękawic gumowych jakie możemy wykorzystywać w naszej codziennej pracy.