1

Temat: Odliczenia 1% podatku...

Na zapotrzebowanie toruńskiego szamana, specjalisty od niepokalanych poczęć i wiecznych dziewictw rząd nasz (Minister Finansów) bogobojny w trybie pilnym wprowadził w system rozliczania podatku oświadczenie PiT OP aby ułatwić emerytom i rencistom przekazywanie 1% odpisu na rydzykową Fundację Nasza Przyszłość.
W radio Maryja trwa akcja ogłupiania gawiedzi - pani dyrektor na przemian z resztą szamanów po kilka razy dziennie śle w eter apele.
Ogłupiony radiomaryjny podatnik może wysłać do rozliczającego go organu rentowego oświadczenie (PIT-OP) o woli przekazania w jego PIT-40A kwoty 1% podatku na rzecz określonej - oczywiście przez radio Maryja - organizacji pożytku publicznego. Do tej pory organ rentowy takiej możliwości nie miał wypełniając rozliczenie za podatnika.
Toruński szaman wie jak się robi mamonę.

Religia jest obrazą godności człowieka! Rzymski katolicyzm jest najbardziej niemoralną religią w całej historii ludzkości, to szkoła fałszu, obłudy, hipokryzji, szalbierstwa i cynizmu.

2

Odp: Odliczenia 1% podatku...

Ja staram się przekazywać 1% jakiemuś potrzebującemu bezpośrednio, nie poprzez fundacje. Fundacja to jednak działalność: trzeba opłacić rachunki, pracowników (wszyscy za friko nie pracują), a to co zostaje dzieli się na potrzebujących. Natomiast ktoś mający dziecko ciężko chore i posiadający swój nr, otrzyma pieniądze bezpośrednio.
Nie neguję fundacji, one mimo wszystko pomagają, w wielu przypadkach są jedyną szansa na pomoc potrzebującym, ale jeśli mam wybór... pomogę bezpośrednio.

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

3

Violka1 ale dla osoby prywatnej 1% podatku nie przekażesz chyba , że czegoś nie wiem?

-- // --

4

Jak to wytłumaczyć, bym nie przekręciła, bo profesjonalnie tego wyjaśnić nie umiem. Jest chore dziecko i jeśli należy do fundacji tak ogólnie, to przekazując tam 1%, dajemy na fundację generalnie, która dysponuje ile komu dać. Jeśli to chore dziecko założy sobie w danej fundacji osobiste subkonto i otrzyma oddzielny nr krs (bodajże), to pieniądze wpłacone na dany nr, trafią bezpośrednio dla danego dziecka na jego subkonto. Jakoś tak to leciało.

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

5

dzięki.

-- // --

6

Zgadza się, ja też przekazuję od kilku lat na tę samą potrzebującą osobę.

Nie wszystko co pozytywne jest legalne. Nie wszystko co takie legalne, pozytywnym jest.

7

Oczywiście takiego rodzaju działania są bardzo ważne i ja również jestem zdania, ze fajni jest wiedzieć jakie tak naprawdę fundacje potrzebują pomocy. Fundacja na Rzecz Osób Niewidomych i słabowidzących jest akurat tą, którą ja osobiście staram się jak najbardziej wspierać. Muszę przyznać, że takie kwestie są niezwykle ważne.