Chciałbym przedstawić gwiazdę tegorocznego festiwalu !!!!

DAVE FIELDS – nazwisko, które warto znać.
Elektryzujący muzyczny wirtuoz. Czołowy, bluesowo-rockowy gitarzysta, którego każdy krążek i występ wywołują zdumienie pośród wielbicieli tych dźwięków. Międzynarodowa rzesza Jego fanów rozciąga się od Stanów Zjednoczonych po Europę.
Dave, syn uzdolnionego kompozytora, aranżera i producenta muzycznegoSammy’ego „Forever” Fieldsa, dorastał w Nowym Jorku. Czas dzieciństwa spędził w studiu ojca, chłonąc utwory Sammy’ego Kahna, Ruperta Holmesa i Steviego Wondera. Wychowany był m.in. przez nianię z Georgii, która zaszczepiła w nim ducha południa.
„Dorastając w Nowym Jorku, miałem możliwość zaznajomić się z tak wieloma rodzajami muzyki, kultur, jedzenia. To naprawdę była wielka przygoda pośrodku tygla ludzkości. Myślę, że to wszystko, czego doświadczyłem, przemawia przeze mnie. Jako muzyk pojawiłem się na świecie, aby sprawiać radość i pobudzać każdego do miłości i do życia. Staram się to czynić poprzez każdą nutę, którą gram, każde słowo, które piszę i śpiewam. Mam wrażenie, że jeśli tego nie robię, to sprawiam słuchaczom zawód.”
Muzyczna ścieżka Dave’a to tak naprawdę podróż ; po ukończeniu Berklee College of Music, Dave został rzucony na głęboką wodę jako pierwszy gitarzysta i multiinstrumentalista na NYC Music Scene.„Mój ojciec dołożył starań, abym zdobył umiejętności gry na wielu instrumentach i w różnorodnych stylach, i w ten sposób zarabiał na życie. W przeciwieństwie do wielu bluesowych muzyków, zostałem wychowany na zawodowego muzyka sukcesu. Brałem udział w sesjach z wieloma słynnymi muzykami i producentami, spośród których mogę wymienić Tommy’iego Jamesai Ahmeda Ertegena; nawet znalazłem się wśród członków jednej z topowych firm dźwiękowych LOOK MUSIC w NY.”
„W 2006 roku podjąłem decyzję o zmianie kierunku mojego życia. Zdecydowałem się robić to, co naprawdę dla mnie ważne. Szczerze przyznam, że wcześniej się tego bałem. Tak więc wyznaczyłem nową drogę mojej kariery. Kariery jako Dave Fields – solowy Artysta.”
Do nagród, które otrzymał, wliczane są m.in.: Big City Blues Magazines „All you need is love”, nagroda za całokształt twórczości HAPPY TO HAVE THE BLUES, nagroda The 2006 IBC za najlepszy wyprodukowany przez siebie krążek (Roxy Perry „Back in Bluesville”), nagroda The Legendary Blues Cruise Mojo Boogie 2009-2010. 20 maja 2012 roku został wyróżniony przez NY Blues Hall of Fame, obok Johna Hammonda i Gary’iego US Bondsa. Na płycie „Though” legendarnego bluesmana Johna Mayalla znalazł się utwór Dave’a pt. „Train to my heart”.
Wybrane opinie:
Hubert Sumlin / Blues Hall of Fame: Kiedy pierwszy raz go usłyszałem, wiedziałem, że ma coś wyjątkowego w sobie. Gdy Dave gra, gra z wielką pasją”.
Magazyn GUITAR PLAYER: (…) przyjemność słuchania i dla „wyznawców” bluesa, i dla zwykłych klubowiczów…. Słuchanie Fieldsa na żywo na koncercie jest niezwykle emocjonującym doświadczeniem.
Frank John Hadley / Magazyn DOWNBEAT: Fields wyróżnia się jako niespotykany artysta.
Sheryl i Dan Crow / MUSIC CITY BLUES: jaśniejący talent współczesnego blues rocka.