Temat: Kocham zdrowy styl życia!
Zdrowy styl życia - czy według Was jest to jedynie jakiś marketingowy wytwór stworzony po to, by napędzać sprzedaż tzw. produktów bio i eko? A może po to, by wspierać siłownie i kluby fitness?
Ja Wam mówię, że nie !
Z ręką na sercu przyznam, że jeszcze kilka lat temu temat był dla mnie obcy, nie dlatego, że nie wiedziałam, że zdrowiej jest zjeść banana niż batona, tylko dlatego, że wmawiałam sobie, że nie warto jest odmawiać sobie przyjemności, bo ktoś w telewizji próbuje mi wgadać, że należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych.. Herbata bez cukru? Nonsens! Po co wtedy pić herbatę, która nie ma słodkiego smaku? Sport? Jeszcze czego! Lepiej leżeć na kanapie z kompem w ręku i przeglądać jakieś bezsensowne strony. Przykładów mojej niefrasobliwości można by jeszcze długo wyliczać. Ale przyszedł czas kiedy coś zaczęło się zmieniać w mojej głowie.
Od razu powiem, że jak ktoś przyjmuje zasady zdrowego stylu życia tylko po to by zgubić 5, 10 czy 20kg, by potem o nim zapomnieć, to niedługo będzie się cieszył dobrą formą. Jestem zdania, że zmiana musi najpierw zrodzić się w głowie. Dopóki będziemy przekonani, że herbaty nie da się wypić bez cukru i, że wręcz chcemy ją taką pić, to stylu życia nie zmienimy, a przynajmniej nie na długo.
Oczywiście moja przygoda ze zdrowym stylem życia najpierw zaczęła się najgorzej jak mogła, czyli odchudzanie przez głodowanie. To nie miało nic wspólnego ze zdrowiem, ale był to pierwszy krok do tego, żeby zacząć się w ogóle interesować tą tematyką. Tak więc najpierw schudłam ale na efekt jojo czekać nie trzeba było długo. Kiedy znów przybyło mi kilogramów zaczęłam myśleć, że może faktycznie należy to robić z głową. Wtedy zaczęłam śledzić profil Ewy Chodakowskiej oraz ćwiczyć jej treningi. A co sprawiło, że zaczęłam jeść normalnie, zdrowo? Pogłębianie świadomości odnośnie składów zawartych w poszczególnych produktach. Gwarantuję każdemu zdrowo myślącemu człowiekowi, że jak zrozumie co to jest glutaminian sodu oraz syrop glukozowo-fruktozowy, to nigdy więcej nie będzie wkładał do koszyka produktów, które zawierają wyżej wymienione substancje. No dobra, może nie nigdy - wiadomo, że raz na jakiś czas szkody nie wyrządzą, ale wstręt do tych składników raczej nie będzie zachęcać do kupowania jedzenia, które je zawierają. W każdym razie, już wyeliminowanie z naszego życia tych dwóch składników sprawi, że nasza kuchnia będzie o niebo zdrowsza, bo nie będzie w niej: żadnych kostek rosołowych; przypraw w płynie typu magi; przetworzonych, gotowych potraw; kolorowych jogurtów, chipsów, paluszków, kupnych ciastek itd.
To oczywiście nie są jedyne produkty, których należy unikać. Nie wspomnę o fast-foodach, szczególnie o tych z McDonalda czy KFC. Poza tym zawsze lepsze będzie ciemne niż białe: pieczywo, makaron, ryż, mąka... I zawsze lepsze jest przygotowane w domu niż kupione już gotowe. Jeżeli będziemy krok po kroku eliminować to co szkodzi i wprowadzać, to co ma zbawienny wpływ na nasz organizm, to nasze posiłki siłą rzeczy będą duże zdrowsze. I wcale nie trzeba rezygnować ze schabowych. Usmażone na oliwie z oliwek, będą owszem daniem niezbyt dietetycznym, ale w akompaniamencie z domową surówką, brokułami i frytkami pieczonymi w piekarniku, stworzą obiad, którym nie wzgardzi żaden smakosz domowych obiadków, a przy tym będzie ciągle wpisywał się w zdrowy styl życia.
Nie zapominajmy też o ruchu! Kiedyś nie wierzyłam, że jakoś wpływa na samopoczucie, zdrowie - myślałam, że uprawianie sportu służy wyłącznie sportowcom do osiągania jakichś tam osiągnięć, ale nie dla mnie, która nie ma na celu złota olimpijskiego.. Nie wiedziałam wtedy jak bardzo się mylę. Uprawianie sportu poprawia kondycję, zdrowie (ostatni raz byłam przeziębiona dokładnie rok temu), wygląd, wyszczupla, a przede wszystkim poprawia samopoczucie, eliminuje stres i sprawia, że czujemy się bardziej pewnym siebie. Sprawdziłam to na własnej skórze!!!
Czytajmy etykiety!! Nie jedzmy trujących świństw!! Bądźmy aktywni!! Bądźmy życzliwsi dla innych i samych siebie - to też wpływa na dobre zdrowie!!
Tego każdemu z Was i sobie życzę!!