26

Odp: Dom czy mieszkanie

trochę pogadaliśmy było wesoło o 22. 30 walenie w kalorfery

Ja także od zawsze mieszkam w bloku, i jeszcze nigdy nie słyszałem walenia w kaloryfery, pukania w ściany czy wizyt sąsiadów. A nie raz imprezki były głośne, muzyka spiew a nawet tańce(raz to stół połamali). Hmm dziwnych miałeś sąsiadów.

[img]http://img385.imageshack.us/img385/5125/46277860iv8ez2.gif[/img]

27

Lentil, tylko pogratulowac wyrozumialych sasiadow. Niestety nie wszyscy tacy sa sad

28

jakaś jskółka pojawia się w temacie budownictwa jednorodzinnego.
- Budowałem dom i wiem, jakim koszmarem może być załatwienie wszystkich formalności - przyznaje minister budownictwa Andrzej Aumiller. Zadeklarował, że nowe Prawo budowlane znacznie ułatwi życie inwestorom. Kiedy? Raczej jeszcze nie w przyszłym roku. W resorcie powstały na razie założenia do projektu nowej ustawy, ale jest szansa, że jej projekt trafi do Sejmu przed wakacjami.

Aumiller opowiada, że idealna byłaby sytuacja, kiedy w gminie obowiązywałby plan zagospodarowania przestrzennego, który określa, co i gdzie można zbudować. Resort proponuje, by wówczas posiadacze działek przewidzianych w planie pod budowę domów jednorodzinnych nie musieli z nikim uzgadniać inwestycji ani występować do starostwa o pozwolenie na budowę. Wystarczyłoby ją tam zgłosić! Oczywiście do takiego zgłoszenia trzeba byłoby dołączyć projekt domu, który spełniałby wymogi planu zagospodarowania, np. dotyczący linii zabudowy i gabarytów budynku. Zachowane musiałyby być także odległości od działek sąsiadów. Ci byliby informowani o planowanej inwestycji, ale ich protesty nie blokowałyby jej (chyba że sąd nakazałby wstrzymanie robót do czasu zakończenia sporu). Z kolei urząd miałby góra miesiąc na ocenę projektu pod kątem jego zgodności z planem. Brak reakcji urzędników oznaczałby zgodę na rozpoczęcie budowy.

29 (edytowany przez krecik 2008-10-04 20:16:42)

http://img79.imageshack.us/img79/31/573li0.gif

30

Oczywiście do takiego zgłoszenia trzeba byłoby dołączyć projekt domu, który spełniałby wymogi planu zagospodarowania, np. dotyczący linii zabudowy i gabarytów budynku. Zachowane musiałyby być także odległości od działek sąsiadów.

Tak czy inaczej starostwo w tym przypadku musi wydać i będzie musiało wydaćpozwolenie na budowe. To że tylko sobie będą przeglądać i jak sie nie bedą czepiac to możemy budowac. Znam trochę prawo budowlane i jego przyszłość i an to napewno się nie zapowiada!

31

Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałabym się,jeśli Cię stać to zdecydowanie "Własny Dom".Osobiście mieszkam już w 7 mieszkaniu w bloku (w końcu na swoim) ale zawsze miałam dziwnych sąsiadów i tak jest do dzisiejszego dnia.W bloku nie masz własnego podwórka,nie możesz zrobić grilla i wiele innych rzeczy.Nie będe więcej wymieniała zalet bo już są wyżej wymienione,minusem jest tylko to dla Ciebie, że jako męższczyzna napewno bedziesz miał więcej obowiązków do wykonania w domu niż w bloku-ale dla siebie wszystko robi sie z przyjemnością.Gdybym tylko miała możliwość......

@@@---pozdrawiam

32

ostatnio zajmowalem sie tematem nieruchomosci w kartuzach i okolicach.kolega chcial kupic mieszkanie a ze razem wedkujemy to i na polow mieszkanai ruszylismy razem.wnioski sa dosyc zabawne.
niektorym w kartuzach  odbilo.mieszkania na rynku wtornym sa drozsze od np Bydgoszczy o okolo 30 -40 tys podobnie jest w leborku gdzie mozna kupic mieszkanie 2 pokojowe w srednim stanie za okolo 100 -110 tysiakow.unas jest dwoch humorystow ,ktorzy jak sam przyznal jeden ze sprzedajacych szukaja jelenia.jak sie jelen trafi to czemu nie oskubac?
normalnie cena mieszkan np na os derdowskiego za 50 m to jakies 90 tysiecy ale jedna babka wystawila zakaraluchowane mieszkanie za 185 tys!!!!!!!
dwa pokoje z robalkami za 185 tys!!!buhahahahaha
wymieklem jak zobaczylem oderte w biurze Alians.ale jak wyjasnila pani z biura
klient moze nawet walnac cene powiedzmy 1milion za takie mieszkanie i im nic do tego.
na wybiku za mieszkanie 2 pokojowe realna cena to 110 tys ale jest tez kosmita co ceni sobie 170 i g..tam ma w srodku ale  jak mowi musi kredyty posplacac.hehe

i tu  warto rozejrzec sie po okolicy bo np w somoninie jest ciekawy domek(okolo 100 metrow)z dzialka 1000 m za wywolawcza cene 165 tys.podobny a moze ladniejszy widzialem w garczu za  wywolawcza 180 tys.

ceny mieszkan nadmuchano do granic i balon peknie.osobiscie przewiduje ,ze nastapi to kiedy wejdzie nowelizacja ustawy o sp mieszkaniowych przyznajaca mozliwosc przeksztalcenia prawa wlasnoci za kwoty rzedu kilkuset zlotych.jako ze mamy okolo 800 mieszkan lokatorskich sadze ,ze na rynek wplynie powiedzmy ze 40 ofert sprzedazy i wtedy ceny wroca do normalnych.
dla ciekawosci w sierakowicach 3 pokoje poszly za 90 tys plus 20 tys kredytu ale mieszkanie super dwupoziomowe.
radze sie wstrzymac z kupnem mieszkanai do jesieni po uchwaleniu ustawy rynek kartuski troche znormalnieje.podaz bedzie bo byc musi z racji posiadania i przejecia wlasnosci jak pisalem przez  800 osob.
a tym zartownisiom co cenia mieszkania jakby to jakas warszawa byla zycze zdrowia psychicznego.ale jesli chodzi o wybor mieszkanie czy dom odpowiem DOM.
co prawda mieszkam w bloku ale....moze...?nie zapeszajmy.
o !kolo  chmielna widzialem sliczny bungalow do opchniecia za kwote 225 tys ale jakies 60 trzeba by wlozyc jeszcze.ale widok na jeziorko i okolica bajka.

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

33

i tu  warto rozejrzec sie po okolicy bo np w somoninie jest ciekawy domek(okolo 100 metrow)z dzialka 1000 m za wywolawcza cene 165 tys.podobny a moze ladniejszy widzialem w garczu za  wywolawcza 180 tys.

skąd bierzesz takei oferty? z netu czy z gazet? czymś podobnym jestem zainteresowany....

As-Salāmu `alaykum

34

net
gazety
od -jedna bab drugiej babie
znajome mojej mamy
kolega koledze
itp
te info odnosnie somonina namierzylem w necie a garcz-chmielno od znajomego  co ma znajomego i ten slyszal.zwiedzalismy te domki w okolicach 20 grudnia.
anosne -nie polecam, same badziewie co jeleni szukaja.oczywiscie trzeba troche kasy wlozyc ,domki 30 letnie .
ale nasze bloki tez maja od 20 do 35 lat.

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

35 (edytowany przez krecik 2008-10-04 20:17:02)

http://img79.imageshack.us/img79/31/573li0.gif

36

Ja na 90% decyduję się już na dom, a działeczka w grzybnie z widokiem na jezioro, widac gaj..... Jest super.
A co do mieszakań powiem wam z doświadczenia i z kontaktu z ludzmi kręcącym tym biznesem. Mieszkania spadną góra o 10% i na tym poziomi się zatrzymają....
Ludzie fakt faktem dostaną mieszkania za grosze, ale będą je chcieli sprzedac za dobrą cenę bo 70% będzie domy an wsi budowac i musi być cih stać.

37

Mieszkania spadną góra o 10% i na tym poziomi się zatrzymają....
Ludzie fakt faktem dostaną mieszkania za grosze, ale będą je chcieli sprzedac za dobrą cenę bo 70% będzie domy an wsi budowac i musi być cih sta

brawo za analize
potwierdzam ,zgadzam sie z tymi slowami.tzn nie z tym ,ze otrzymaja za grosze bo ludzie mieszkajacy na lokatyorskim prawie wlasnoci za MIESZKANAI ZAPLACILI.
10 % WPLATY
40 % KREDYTU SPALCONEGO
50 % UMORZONEGO KREDYTU PRZEZ PANSTWO.
CZYLI NIKOMU  NIC SIE NIE NALEZY .A JAK KTOS SADZI INACZEJ to zapraszam do dyskusji.tylko niech wpierw mi powie za co mam doplacic s-ni?
ZA CO?
NA SZCZESCIE TEN PARLAMENT OPROCZ P...KOMUCHOW DOSZEDL DO ZGODY I MAM NADZIEJE ,ZE WCISKANIE KITU I WYZYSK SPOLDZIELCOW SIE SKONCZY.
prawo wlasnosci jest dobrem przynaleznym i lapy komuchow precz !
cale te KRS w piz.. na zielona trawke
nieroby komuchowe mysla ,ze to stare dobre czasy i wszyscy jeszcze sa glupi.

[ Dodano: Czw 11 Sty, 2007 21:40 ]

a działeczka w grzybnie z widokiem na jezioro

to z okna zobaczysz jak lowie tam rybki :razz:
bede Ci machal sztukami

38

to z okna zobaczysz jak lowie tam rybki 
bede Ci machal sztukami

pisałem już gdzieś że chętnie się dołącze. Uwielbiam łowić...

ze otrzymaja za grosze bo ludzie mieszkajacy na lokatyorskim prawie wlasnoci za MIESZKANAI ZAPLACILI.
10 % WPLATY
40 % KREDYTU SPALCONEGO
50 % UMORZONEGO KREDYTU PRZEZ PANSTWO.
CZYLI NIKOMU NIC SIE NIE NALEZY .A JAK KTOS SADZI INACZEJ to zapraszam do dyskusji

Tak racja że kazdy ma spłącone, chodzi mi zę wykuoią teraz za grosze.
To tak jak z leasingiem, spłącasz całosc a na  końcu za symboliczną kwote bieżesz na własność....

39

i co do tego spadku to realne spadna ceny a nie te zabawnie kosmiczne bo tatych mieszkan i tak nikt nie kupi.
na moje
na wybiku 2 pokojowe na ten rok bez dodatkow to -100 115 tys
3 pokojowe 140 -150 tys
os derdowskiego 15-20% mniej
sikorskiego 20-25 %
wszystko po wejsciu w zycie ustawy o spoldzielniach mieszkaniowych

40

to może się spotkamy na mojej działeczce na kaliskach, mam tam kawałek stawu, ale czy są tam ryby, trudno mi powiedzieć.

41

Mam taka nadziję, teraz rozwija się tendencja budowy domu na wsi, według badań co 2 miastowy ma takie marzenie.. Powiem że idzie to już odczuć.....

42

ja moge nawet we wiadrze lowic.
ryby sa ,moze jakies karasie giganty?

43

ehh... ja do 20 roku mieszkałam w domach,ale wynajmowanych... wreszcie moi rodzice zdecydowali sie na budowe wlasnego domu,niedaleko Kartuz,oczywiscie na wsi :grin:  i z naszych obliczeń już w marcu się wprowadzamy! A budować zaczęlismy pod koniec kwietnia ub.roku :grin:

wole dom niz mieszkanie;] więcej prywatnosci,wiecej swobody,przestrzeni...ale i tez wiecej wydatkow;] ale sądze,ze warto:)

44

Ja bym chciał mieszkać w bloku. Z domem to tylko kłopot. Netu Teletronik nie chce pociągnąć, o wszystko samemu trzeba zadbać. W bloku to ludzie mają spokój i wszystko za nich ktoś zrobi.
Blokowcy to mają życie...

45

Ja tez w bloku się wychowałam i teraz również mieszkam .
Jest zawsze ciepło ,jest ciepła woda ,jakoś tak bezpieczniej niz w domku na odludziu (chociaz pieski to by pewnie wolały więcej przestrzeni żeby sobie pobiegać wink ) .Nawet jeśli akurat jestem sama w mieszkaniu to nie jest az tak źle jak w domu ,poniewaz za ścianą ,sufitem i podłogą też sa inni ludzie  :grin: .

46

Blokowcy to mają życie...

Tworzymy taki mały gang truskawkowych blokersów....

47

ja mieszkam naprzeciwko "blokowcow" lol  fakt,ci tam to mają łebskie życie:)

ale ja wole leśna strone :grin:

48

Czyli jak wniskuje, mieszkasz gdzieś na leśnej czy tez na jednej z bocznych ulic tak....
Hmmm z mojego starego bloku widziałem kilka domów...
Ciekawe czy to ciebie podglądałem kiedyś lunetą/.... :oops:

49

ej;] wystarczy,ze moi kumple maja lornetke;)

to napewno nie mnie podgladales :mrgreen:

50

to napewno nie mnie podgladales

skąd wiesz hehe, jakie bloki widzisz od siebie z domu>???