76

Odp: Nasza kuchnia

kiedyś kupiłam mięso i wędliny koło biedronki na Dworcowej nie wiem czy to ów Stolc czy jak ale ten pierwszy sklep od strony PKS w ciągu pawilonów (jak wychodzi się z biedronki to po prawej stronie).
Nie dość że z połową wróciłam bo było jakieś, nie potrafię opisać  to na drugi dzień jak chciałam robić mięsko tak cuchnęło że nawet pies tego nie tknął. Nigdy więcej, aż mnie wzdryga na samą myśl.
Teraz dużo kupuję w Nordzie na parkowej,mielone jest zawsze świeże i jeśli jest z tego co jest w promocji to ma też taką samą cenę za kilogram. Często jest promocja na łopatkę b/k lub szynkę. Panie mielą na bieżąco żeby im za dużo nie zostało. wędlina czasem niezjedzona leży u mnie w lodówce nawet tydzień zwłaszcza jak dziecko szmyrgnie do lodówki byle gdzie, to daje psu i nie zdarzyło się jeszcze żeby wędlina zzieleniała, ewentualnie jest lekko klejąca.
Często też wejdę do Lisa, lub też do Żukowskiego na Wybika po coś dla syna, bo lubi stamtąd pasztety i niektóre wędliny

lol   lol   lol   lol   lol
COFNIJ SIĘ, COFNIJ O CZASIE ZDRADZIECKI I CHOĆ NA CHWILĘ NIECH ZNÓW BĘDĘ DZIECKIEM

77

Odp: Nasza kuchnia

A ja mam przepis na kiełbasę i coś w stylu mielonki własnej roboty big_smile

Kłopoty są sitem, przez które przesiewamy naszych znajomych. Ci, którzy są za duzi, żeby przejść przez to sito, są naszymi przyjaciółmi. Arlene Francis

78

Odp: Nasza kuchnia

Ewelinchen666 napisał/a:

A ja mam przepis na kiełbasę i coś w stylu mielonki własnej roboty big_smile

To się -proszę- podziel tym przepisem wink tongue .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

79

Odp: Nasza kuchnia

Mielonka:
Mięso - 1 kg
Peksól - 18 gr
Przyprawa do mielonki - 1 gr
Mąka ziemniaczana - 20-30 gr
Woda - 50 ml
Czosnek - 1/2 łyżeczki
Biały mielony pieprz - 1/4
Umieszać wszystko dokładnie, powkładać do słoików, dobrze ugnieść, żeby w cieście nie było powietrza. Zakręcić, gotować 2 godziny.
Przyprawy potrzebne do mielonki są ponoć w hurtowni Tomi na Węglowej w K-zach smile

Dodane sob 17 gru 2011 21:10:17 CET :
Z kiełbachą mam problem, bo mam skład ale nie za bardzo pamiętam jak się ją przyrządzało wink

Kłopoty są sitem, przez które przesiewamy naszych znajomych. Ci, którzy są za duzi, żeby przejść przez to sito, są naszymi przyjaciółmi. Arlene Francis

80

Odp: Nasza kuchnia

Kilka lat temu robiłam samodzielnie tort i mi nie wyszedł (łagodnie mówiąc big_smile ). Zdecydowałam się ponownie spróbować, po namowie córki. Mam przepis na biszkopt, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Moja mama zawsze powtarzała, że biszkopt powinien być upieczony ze 3 dni przed podaniem. Do tej pory nie wiem dlaczego. Nie znalazłam tez w moim, ani kilku innych przepisach, wzmianki na ten temat. W jednym przepisie nawet było napisane, ze podawać po wystygnięciu. To jak jest lepiej z tym biszkoptem? Upiec go już w środę gdy chcę tort podać w sobotę, czy mogę w piątek?

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

81

Odp: Nasza kuchnia

Violka,
spokojnie możesz zrobić biszkopt dzień przed podaniem torta, lub nawet tego samego dnia - wszystko zależy od tego o której przyjmujesz gości i czy będziesz miała czas  na odczekanie aż biszkopt się ochłodzi i ukręcenie kremu itd. Najważniejsze żeby kłaść krem na schłodzony biszkopt ale to chyba jasna sprawa. Nie znajduję żadnych przesłanek ku temu żeby tak szybko piec ten biszkopt, ewentualnie po to, żeby rozłożyć sobie pracę na kilka dni;) chyba że to jakaś tajemna receptura big_smile
Jeżeli chcesz mogę Ci przesłać świetny przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia, który jest po upieczeniu puszysty i wilgotny na tyle, że nie trzeba go nasączać.. od kilku lat piekę w rodzinie torty na różne okazje i jeszcze ani okruszek się nie zmarnował i każdy był uradowany smile Polecam też bezę zamiast biszkopta, łatwiejsza do zrobienia i jak się odpowiednio dobierze resztę oprawy torta to nie będzie za słodka;) powodzenia w kucharzeniu:)

82

Odp: Nasza kuchnia

buka napisał/a:

Polecam też bezę zamiast biszkopta, łatwiejsza do zrobienia i jak się odpowiednio dobierze resztę oprawy torta to nie będzie za słodka;)

Bezy odpadają, próbowałam kiedyś, ale się po prostu rozleciały i wyszedł z tego deser do nakładania łyżką, a nie tort. Podaj proszę ten przepis na biszkopta. Mam tylko nadzieję, że jest prosty.... bo nie znoszę kucharzenia i przepis czasochłonny/skomplikowany, nie wchodzi u mnie w rachubę wink .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

83

Odp: Nasza kuchnia

Podaję  (ten przepis naprawdę jest prosty, najtrudniejsze jest to aby dokładnie wymieszać pianę z mąką, tak żeby nie zostały grudki) :

    7 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka.

Wyszperałam to kiedyś z neta, mam gdzieś jeszcze przepis na biszkopt kakaowy, w razie potrzeby:)

84

Odp: Nasza kuchnia

I urośnie to ciasto, mimo braku proszku do pieczenia? Na ile warstw będzie?
Za kakaowy dziękuję, nie lubią u mnie w rodzinie, ale na forum można zamieścić. Moze ktoś inny skorzysta big_smile .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

85

Odp: Nasza kuchnia

Wyrośnie mega duży, czasami mi wychodził ponad foremkę;) starczy na 3 warstwy smile koniecznie daj znać jak wyszło!

Dodane pon, 15 paź 2012, 16:33:44 :
kakaowy robimy analogicznie, tylko bez mąki ziemniaczanej, a kakao i mąkę dodajemy w ilościach podanych poniżej:
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

86

Odp: Nasza kuchnia

a i jeszcze jedno, w przepisie piszą że forma ma być 26 cm, moja forma ma 23. 26 może być trudna do przekrojenia na 3 warstwy jak nie ma się wprawy;)

87

Odp: Nasza kuchnia

buka napisał/a:

koniecznie daj znać jak wyszło!

Boję się robić nowego przepisu, bo mi często pierwszy raz nie wychodzi wink . Jak będę mieszać te grudki to pewnie powoli i długo?  Taki biszkopt będzie dobry ze śmietaną? Moja rodzina nie przepada za masą maślaną, to dla nich za tłuste.

buka napisał/a:

w przepisie piszą że forma ma być 26 cm, moja forma ma 23. 26 może być trudna do przekrojenia na 3 warstwy jak nie ma się wprawy;)

Czyli lepiej aby blacha była nieco mniejsza? Znaczy.... dla amatora pieczenia ciast, nie mającego wprawy wink ?

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

88

Odp: Nasza kuchnia

Jak będziesz mieszać to niekoniecznie długo - po prostu trzeba dokładnie wmieszać mąkę (za pierwszym razem zostało mi jej sporo na spodzie naczynia)- niedokładnie wmieszana tworzy białe grudki po upieczeniu(widać je po przekrojeniu biszkopta). Są one wręcz niewyczuwalne w smaku, ale jak już coś robić to dobrze.
Ze śmietaną będzie idealny, ja też nie robię na maśle, tylko śmietana, ewentualnie śmietana + mascarpone;)
Co do blaszki to nie próbowałam z taką jak piszą w przepisie, bo wszystkie tortownice z odpinaną obręczą które mam mają około 23-24cm średnicy, ale pamiętam pierwsze starcie z krojeniem biszkopta i było ciężko, a wiadomo, im większa forma tym biszkopt niższy. Chyba że masz super nóż i precyzyjną rękę big_smile
Nie bój się nowości, trzymaj się przepisu i na bank wyjdzie!!!

Dodane pon, 15 paź 2012, 21:54:30 :
a prędkość mieszania białek z mąką taka jaką ma mikser na najniższych obrotach wink

89

Odp: Nasza kuchnia

Spieszę donieść, że tort był pyszny big_smile . Biszkopt upiekł się bez problemów (na końcu ubijałam mikserem na najniższych obrotach, zamiast mieszać łyżką i delikatnie -jakby- rozsypując mąkę po pianie). Biszkopt faktycznie nie wymagał namaczania. Jedyne co zrobiłam, to pokropiłam sokiem z cytryny ( lubię cytrynę wink ). Jeśli moja mama - wymagająca bardzo w sferze tortów wink - powiedziała, ze tort był wyśmienity..... to nie będę już nigdy próbować innych przepisów na biszkopt. Ten jest idealny, dziękuję smile .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

90

Odp: Nasza kuchnia

Juuupi!! smile
bardzo się cieszę że się udał;) polecam się na przyszłość hehe smile

91

Odp: Nasza kuchnia

Poszukuję przepisu na ciasto proste, szybkie i smaczne. Mam taki przepis na ciasto z jabłkami. Przygotowanie i upieczenie trwa łącznie ok. 40 minut. Tylko, że moja rodzina nie lubi ciast z jabłkami.

Jeśli znacie jakiś przepis łatwy w przygotowaniu i szybki, to proszę go zamieścić. Jestem zainteresowana big_smile .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

92

Odp: Nasza kuchnia

zamień jabłuszka na inne owoce  tongue

Pogodnego dzionka big_smile

93

Odp: Nasza kuchnia

stefan napisał/a:

zamień jabłuszka na inne owoce  tongue

Właśnie o to chodzi, że ja kiepska jestem w kulinariach i nie mam pojęcia czy ciasto udałoby się wink . Poza tym, nic nie da zamiana, oni nie lubią z owocami ogólnie (hehe).

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

94

Odp: Nasza kuchnia

Proponuję więc zacząć od prostego ciasta np. babka. Podaję przepis: 5 jaj,1 szkl. cukru,1 szkl. oleju,1 szkl. napoju gazowanego,3 szkl. mąki,2 łyzeczki proszku do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i ubić,dodawać cukier+ cukier waniliowy.Następnie po 1 żółtku ubijając mikserem, Kolejne składniki dodać mieszając łyżką na przemian olej, napój gazowany i przesiewać mąkę z proszkiem. Ciasto gotowe,do formy babkowej podłużnej wyłożonej papierem do pieczenia. piec w temp. na początek 170 C a po 30 minutach zmniejszyć na 165 C. Można też z gotowego ciasta odlać 1/3 i dodać kakao. Piec około 50 min sprawdzić nakłuwając patykiem do szaszłyków . Jeśli jest czysty, wyjąć z piekarnika i z blachy zdejmując papier. Zyczę powodzenia!

95

Odp: Nasza kuchnia

Mam tez fajny przepis na ciasto bez owoców ,o fikusnej nazwie "kocie oczka".
Podam póżniej.

Jeśli nie możesz poradzić sobie z bólem - nadaj mu sens.

96

Odp: Nasza kuchnia

Składniki:1.kostka tłuszczu,350 gr. maki,375.gr.cukru,1.cukier waniliowy,3. łyżki kakao,4.jaja,1,5.łyżeczki proszku do pieczenia,200 gr. biszkoptów (może być więcej),3.łyżki dżemu lub powideł.
Zagotuj tłuszcz,cukier ,cukier waniliowy,kakao i 6.łyżek wody.Ostudż.
Żółtka oddziel od białek,ubij na pianę,do letniej masy dodaj żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia,a na koniec piane z białek.
Do formy wlej połowę ciasta,na to biszkopty posmarowane dżemem lub powidłami(biszkopty okrągłe ),i zalej druga połową ciasta.
Do nagrzanego piekarnika na 180 st ciasto pieczemy ok 50 min.Sprawdzisz patyczkiem.Smacznego.

Jeśli nie możesz poradzić sobie z bólem - nadaj mu sens.

97

Odp: Nasza kuchnia

ps.biszkopty posklejaj ze soba tym dżemem.

Jeśli nie możesz poradzić sobie z bólem - nadaj mu sens.

98

Odp: Nasza kuchnia

violka1 napisał/a:
stefan napisał/a:

zamień jabłuszka na inne owoce  tongue

Właśnie o to chodzi, że ja kiepska jestem w kulinariach i nie mam pojęcia czy ciasto udałoby się wink . Poza tym, nic nie da zamiana, oni nie lubią z owocami ogólnie (hehe).

Zaryzykowałam z truskawkami świeżymi i nawet się upiekło wink .Dla mnie zjadliwe, ale moje dziecię zasmakowało, bo lubi wszystko co truskawkowe. Może zapodacie jakiś przepis z kaszubskich truskawek wink .

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

99

Odp: Nasza kuchnia

Dzisiaj zrobiłam babkę na zmielonych płatkach owsianych. Obłędna i zdrowa big_smile
300g płatków zmielonych w blenderze
4 jaja
1 jogurt grecki
miód/syrop klonowy/syrop sosnowy/ksylitol/inny zdrowy słodzik
sok z cytryny
starta skórka z cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka maku

Wszystko oprócz płatków zmieszać ze sobą, na końcu dodać płatki, dokładnie wymieszać i wylać do keksówki. Piec w 180*C przez około 30-35 minut. Moja wyszła pięknie big_smile

Nie wszystko co pozytywne jest legalne. Nie wszystko co takie legalne, pozytywnym jest.

100

Odp: Nasza kuchnia

dreams napisał/a:

300g płatków zmielonych w blenderze

Nie wyjdzie na to samo, gdy kupię mąkę owsianą?

Dreams> a nie wyszła za sucha ta babka?

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile