1

Odp: Burchadztwo miejsce rozstrzelania Polskiego żołnierza.

Szukałem pytałem okolicznych mieszkańców nikt nic nie wie sad Może ktoś z was będzie w stanie pomóc.

Szukam lokalizacji tego zdarzenia.

"5 września w lesie pod Burchardztwem pow. Kartuzy, woj. pomorskie. Niemcy rozstrzelali żołnierza batalionu Obrony Narodowej, Brunona Formelę z Kartuz. Zbrodni dokonali żołnierze 207. dywizji piechoty z 4. Armii."

2

Do mnie nie trafiłeś big_smile Podejrzewam, że nie dowiesz się niczego ponieważ w tej okolicy w tamtych czasach była  leśniczówka i dwa, może trzy gospodarstwa. A ludzie, którzy w nich mieszkali dzisiaj odwiedzaliśmy na cmentarzu.

3

także wydaje mi się, że się nie dowiesz... Historia się zaciera i niedługo nie będzie jej miał kto przekazywać... Do takiego wniosku doszedłem kiedy dziś na cmentarzu "górnym" pod mogiłą zbiorową nie zobaczyłem harcerzy na warcie - byli tam odkąd pamiętam...

As-Salāmu `alaykum

4

5 września, w lesie pod Burchardztwem koło Kartuz, rozstrzelano żołnierza ... byli przedstawiciele inteligencji i dwudziestu działaczy Polskiego Związku ... w Kartuzach oraz prowizorycznych miejscach zatrzymania na terenie miasta (w baraku ...

We offer up to date pmp exam practice questions with self paced test engine to help you pass testking ielts exam preparation