Temat: Świeży i pachnący chleb z pieca
Coś pięknego. A raczej pysznego!! Czy u kogoś z Was jeszcze piecze się taki prawdziwy, kaszubski chlebek z pieca glinianego/ceglanego? Mam nadzieję, że tak, że za parę lat pieczenie tego chleba to nie będzie historia.
Kiedy byłam dzieckiem w moim domu piekło się tylko i wyłącznie ten chleb, przez co jedzenie tego kupnego, oliwskiego wydawało mi się luksusem dlatego zawsze kiedy była okazja by wybrać pomiędzy swojskim a kupnym wybierałam ten drugi. Młoda i głupia. Później stary, gliniany piec się zawalił i pieczenie chleba w domu definitywnie zostało zakończone. Później rodzice kupli jakiś taki wielki elektryczny piec, który miał być namiastką glinianego i faktycznie mama piekła w nim jakiś czas ale piec się popsuł i znów wróciliśmy do chleba "ze sklepu".
Dwa czy trzy lata temu tata postanowił odbudować piec, co prawda w innym miejscu, ale chleb z niego jest dokładnie taki sam jak kiedyś. Dziś już nie myślę, że oliwski jest lepszy.
Mama ma nawet od czasu do czasu jakieś zamówienia na chlebek No kto by nie chciał takiego wypieku !
Znam jeszcze dwa domy, w których od zawsze piecze się swojski chleb.
Ale mam nadzieję, że są jeszcze gdzieś domy, w których się go robi?