Temat: Kaszubskie Pulki
Kiedyś były potrawą serwowaną często i gęsto w piątki oraz podczas postu. Dzisiaj myślę, że pulki trochę poszły w odstawkę, a to duży błąd! Bo smak ugotowanej bulwy w mundurku jest o niebo lepszy od tej gotowanej bez.
Nie wiem jak je (jadło) się pulki w innych domach, u mnie zawsze podawane były w mariażu ze śledziami. Pychooota!! Śledź w śmietanie z cebulką i koperkiem + pulki to wymarzony obiad na piątek, a jak ktoś bardzo lubi to i na każdy inny dzień tygodnia.
Podaję przepis na obiadek:
0,5kg śledź solony filet
pół cebuli
śmietana 18%
koperek
ewentualnie trochę jabłka do smaku
pieprz
ziemniaki
Śledzia kroimy w kostkę, to samo robimy z cebulą i ewentualnym jabłkiem, dodajemy posiekany koperek i pieprz, całość zalewamy śmietaną i mieszamy. Ziemniaki gotujemy oczywiście w mundurkach, ale jeść polecam bez Smacznego!!