1

Temat: Bigos kaszubski.

Nie mam stałego przepisu na bigos. Za każdym razem wychodzi mi inaczej. Z pewnością nie jest po kaszubsku wink .
Przepisów na bigos jest tyle ile kucharek, ale moze ktoś zna przepis na bigos naszych babek - Kaszubek.
Moja mama robiła bigos tydzień. Uważała, że to po kaszubsku. Tymczasem w sieci spotkałam się z nazwą takowego bigosu- staropolski.

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

2

Odp: Bigos kaszubski.

Tydzień?? To w Panu Tadeuszu o ile dobrze pamiętam, bigos robiło się 3 dni. big_smile Ale co prawda to prawda, dziś bigos kojarzy się głównie z kapustą gotowaną z przecierem pomidorowym, a oryginał niczego takiego nie przewidywał. Ja nie znam takowego przepisu, ale chętnie bym zrobiła taki prawdziwy bigos. smile

Nie wszystko co pozytywne jest legalne. Nie wszystko co takie legalne, pozytywnym jest.

3

Odp: Bigos kaszubski.

Jego się gotowało kilka dni, z przerwą na zamrożenie i rozmrożenie i ponowne gotowanie. Jakoś tak to szło wink . Ja się w to nie bawię, bo mi szkoda czasu i gazu wink. Cała butla by poszła na jeden bigos hehe.

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

4

Odp: Bigos kaszubski.

też słyszałam że im dłużej gotowany bigos tym lepszy, ale ja również tego nie przestrzegam, parę godzin na małym ogniu i gotowe.

5

Odp: Bigos kaszubski.

Bigos robiony na święta najlepszy będzie w sylwestra hahaha big_smile

6

Odp: Bigos kaszubski.

zuzanna.bracka napisał/a:

Bigos robiony na święta najlepszy będzie w sylwestra hahaha big_smile

Coś w tym jest wink .
Ja ostatnimi czasy się wycwaniłam i gotuję bigos sporo przed świętami, zamrażam i odmrażam na święta. Jest naprawdę smaczniejszy niż taki świeżo ugotowany.

"Prawdę można mówić tylko mądrym ludziom, dla innych trzeba mieć dobre słowo".

Miłego dnia smile

7

Odp: Bigos kaszubski.

Lepszy jest świeży bigos smile  zamrożony tez niczego sobie


________________________
insoft.com.pl