Temat: Prawo pracy
PIT-11 jest kluczowy dla rozliczenia podatkowego pracownika.
Dlatego pamiętajmy, że pracodawca do końca lutego musi dostarczyć go do pracownika.
Miłego dnia

Kaszubskie Forum - www.kafo.pl
Forum dyskusyjne umożliwiające wymianę myśli, informacji i opinii na tematy związane z Kaszubami oraz z ich mieszkańcami.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Finanse i Prawo → Prawo pracy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
PIT-11 jest kluczowy dla rozliczenia podatkowego pracownika.
Dlatego pamiętajmy, że pracodawca do końca lutego musi dostarczyć go do pracownika.
Pamiętajmy!!! Każdy jest zobowiązany do rozliczenia się z Urzędem Skarbowym z osiągniętych dochodów za ubiegły rok w terminie -bezwzględnie- do 30 kwietnia b.r.
Ja tam już zwrot dostałam po cóż czekać na ostatnią minutę
No i Ja dostałem zwrot z US a już myślałem , że utknął gdzieś.
No i Ja dostałem zwrot z US a już myślałem , że utknął gdzieś.
Urząd ma na zwrot podatku aż 3 m-ce od dania złożenia deklaracji lub 2 m-ce od dnia złożenia korekty deklaracji.
Ja jeszcze czekam .
O zgrozo, dostałem wezwanie z US . Pojechałem dowiedzieć się o co biega a tam w PIT-cie było korektorem zaklejony nr narzucony przez płytę ten od 1% lecz chciałem by otrzymał go nasz Caritas . No i skończyło się na dwóch podpisach i jest wszystko ok!
Nie taki urząd straszny, jak go malują .
Violka, mam do Ciebie pytanko. Czy orientujesz się w kwestiach praw i obowiązków odnośnie wypowiedzenia umowy? Chodzi mi dokładnie o konkretny przykład. Niecałe 5 lat temu podpisywałam umowę na 5 lat i w tejże umowie zawarty był okres wypowiedzenia równy dwóm tygodniom. Po ponad dwóch latach od podpisania umowy poszłam na zwolnienie i macierzyński i dowiedziałam się ostatnio, że mimo iż ja jako pracownik podpisujący w owym czasie umowę, zgadzałam się na jej warunki - min. na dwutygodniowy okres wypowiedzenia - to w obecnej chwili jeżeli pracodawca chciałby mnie zwolnić (jak wrócę po macierzyńskim, jest to realny scenariusz) to bez względu na wcześniejszą umowę musi dać mi miesięczny okres wypowiedzenia. Czy tak jest faktycznie?
Abstrahując już od tego, że zwolnić mnie nie może, a jak zwolni to każdy sąd stanie po mojej stronie. Chciałabym po prostu już teraz zapoznać się z prawną stroną w razie gdyby coś podobnego miało miejsce.
Tak, przepisy zmieniły się w między czasie.
Po nowelizacji przepisów stosuje się nowe okresy wypowiedzenia też do umów podpisanych wcześniej, na których widniał zapis 2 tyg. okresu wypowiedzenia.
Obecnie wygląda to tak:
2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy,
1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy,
3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.
A te przepracowane 3 lata to chodzi o fizycznie przepracowane ? Bo pracowałam w danej firmie niecałe 2 i poszłam na zwolnienie. W tej chwili mija 4,5 roku od chwili zatrudnienia ale fizycznie przepracowałam niespełna 2 lata.
Nie ma znaczenia; praca zaczyna się w momencie podpisania umowy o pracę, a kończy w momencie otrzymania świadectwa pracy.
Dzięki Violka, mądra głowa jesteś.
Dziękuję za komplement, ale ja to tylko wyczytałam w kodeksie .
Dzięki za wyjaśnienie sprawy Ja też miałem z tym malutki problem.
Od 2012 roku pracodawca musi udzielić pracownikowi wolnego za święto przypadające w sobotę, oczywiście jeśli ten dzień nie jest dla pracownika dniem pracy. W tym roku Święto Niepodległości (11 listopada) wypadło w sobotę. Pracodawcy zobowiązani więc są oddać pracownikom dzień wolny.
Dzień wolny za święto przypadające w sobotę ma zastosowanie w 5-dniowym tygodniu pracy. W sytuacji, gdy dla pracownika sobota, w którą wypada święto, jest normalnym dniem pracy, nie przychodzi on po prostu w tym dniu do pracy. Jeśli zaś w ramach tygodnia pracy, na przykład wtorek jest dla pracowników dniem wolnym, a w ten dzień wypadnie święto, to przysługuje mu dzień wolny w inny dzień do końca okresu rozliczeniowego.
Pamiętajmy, że od Nowego Roku wzrosły nie tylko najniższe pensje na 2100 zł brutto, ale też stawki godzinowe w umowach-zlecenie na 13,70 brutto.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Finanse i Prawo → Prawo pracy
© 2014 PortaleRegionalne.info, powered by PunBB