Temat: Gdzie kupić produkty na obiad w Kartuzach ?
Gdzie kupujecie kiszoną kapustę do obiadu?
Macie ulubiony sklepik gdzie można kupić smaczną kiszoną kapustę, dobre ziemniaki, dobre mięso itp.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl
Forum dyskusyjne umożliwiające wymianę myśli, informacji i opinii na tematy związane z Kaszubami oraz z ich mieszkańcami.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Lokalna kuchnia → Gdzie kupić produkty na obiad w Kartuzach ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gdzie kupujecie kiszoną kapustę do obiadu?
Macie ulubiony sklepik gdzie można kupić smaczną kiszoną kapustę, dobre ziemniaki, dobre mięso itp.
Dobre ziemniaki to ja kupuję tylko z biedry . Wiem... nie podtrzymuję regionalnego handu, ale naprawdę nigdzie nie kupowałam smaczniejszych.
Kapustę tylko we wiaderkach z warzywnego, ale nie mam konkretnego jednego.
Mięso mogę polecić, ale nie wiem czy mogę tak oficjalnie zareklamować sklep . Lokowanie będzie
.
lokowanie lokowaniem ale tu chodzi o chęć podzielenia się gdzie można kupić smaczną nie zakwaszoną tylko kiszoną kapustę.
Mięso to jest bardzo smaczne u Lisa no a w warzywniaku to ja naliczyłem trzy w drodze do biedronki, oj figlarna nasza pani Admin
Ja też polecam Lisa, chociaż ceny ma niemałe.
Kapusta oraz ogórki kupuję produkcja Lutkiewicz.
Ja kiedyś kupowałam Lisa, a teraz Gosza.
Co do kapusty... cóż... nie jestem miłośnikiem kiszonej. Nawet nie odróżniam kwaszonej od kiszonej . Tak więc moje rady w tej kwestii raczej nie są przydatne
. Kupuję w jakimkolwiek warzywnym
.
Nawet nie odróżniam kwaszonej od kiszonej
kwaszona jest z dodatkiem octu, od razu ją wyczujesz a kiszona to jest sól kamienna.
Ostatnio kupuję masło w sklepiku przyzakładowym w mleczarni, naprawdę smaczne pachnące nabiałem.
Świeże bułeczki , chlebek z chrupiącą skórką i masełko.
violka1 napisał/a:Nawet nie odróżniam kwaszonej od kiszonej
kwaszona jest z dodatkiem octu, od razu ją wyczujesz a kiszona to jest sól kamienna.Ostatnio kupuję masło w sklepiku przyzakładowym w mleczarni, naprawdę smaczne pachnące nabiałem.
Właśnie nie wyczuję . W ogóle nie wiedziałam jaka miedzy nimi różnica. Kiedyś kupiłam wiaderko kwaszonej, bo dla mnie nie było żadnej różnicy i bigos wyszedł niesmaczny
. Wiesz... jak ktoś jest beztalenciem kulinarnym to nie można od niego oczekiwać cudów
.
A za ile to masełko?
A za ile to masełko?
6,50 za kostkę wiem że, to drogo i w biedronce można dostać za 5 zł ale to biedronkowe masło nie ma nic do porównania.
Sama kupisz to się przekonasz , do tego w piekarni kup świeże pieczywko i śniadanko gotowe.
Ziemniaki gdzie kupujecie ale żeby nie były słodkie.
violka1 napisał/a:Nawet nie odróżniam kwaszonej od kiszonej
kwaszona jest z dodatkiem octu, od razu ją wyczujesz a kiszona to jest sól kamienna.
Z dodatkiem octu to zawsze były korniszony z tego co pamietam. Chcąc sprawdzić kwaszone, przeczytałam i nie mają w składzie dodatku octu. Tak więc nie tu tkwi różnica. Choć przyznam, że zapach mają inny niż kiszone. Pewnie inny jest proces robienia.
Ja ziemniaki tylko w Biedronce. W warzywnym rzadko są smaczne, niezmarznięte, niepopsute .
Tak więc nie tu tkwi różnica.
Tak jak w innych branżach przemysłu spożywczego, tak również wśród producentów kiszonej (kwaszonej) kapusty zdarzają się nieuczciwi producenci. Proces produkcyjny pseudo kiszonej (kwaszonej) kapusty (de facto marynaty) wygląda tak: szatkowanie, ubijanie, zalanie octem, dodanie cukru, soli, ewentualnie przypraw oraz substancji konserwujących, taką kapustę można zamykać w worki foliowe, nie zachodzi tutaj zdrowy proces fermentacji mlekowej.
źródło: http://www.odzywianie.info.pl/przydatne … znice.html
W takim razie powinien być napisany ten ocet, a go ewidentnie w składzie nie było .
Kupiłem marchewkę z Biedronki, no no słodziutka, soczysta taka jak prosto z pola.
aby ziemniaki były jak prosto z pola nie zmarznięte (słodkie) .
Dzisiaj wszedłem na minę , szlak, kupiłem kapustę w wiaderku z białego domku i cały obiad powędrował do kosza. Schab w kapuście !!! w koszu.
Żebym ja jeszcze wiedziała gdzie ten biały domek ? Szkoda obiadu
.
Na Wybika w koło szkoły są trzy białe domki (kontenery)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kaszubskie Forum - www.kafo.pl → Lokalna kuchnia → Gdzie kupić produkty na obiad w Kartuzach ?
© 2014 PortaleRegionalne.info, powered by PunBB