1

Odp: Historyczne nowości wydawnicze z Kartuz i okolic

Z przyjemnością informuję o ukończeniu prac nad moimi 2 nowymi monografiami gminnymi: "Zarys dziejów gminy Przywidz w powiecie gdańskim od czasów najdawniejszych do 1939 roku" i "Zarys gminy Pszczółki w powiecie gdańskim od czasów najdawniejszych do 1945 roku". I oczywiście zapraszam do lektury już w lipcu br., a na jesieni do lektury monografii wsi Trutnowy na Żuławach Gdańskich. W tej chwili pracuję nad monografią gminy Kartuzy i Kolbudy. Niestety brak zainteresowania ze strony władz gminnych. Czyżby takie prace nie były potrzebne mieszkańcom?

2

Słowo stało się faktem i gmina Przywidz jest już na rynku. Za parę ukaże się gmina Pszczółki.

3

I się ukazała. Zapraszam 13 września o godz. 9.00 do Przywidza, a 16 od godz. 11.30 do Pszczółek.

4

I zapraszam do lektury kroniki wsi Trutnowy.

5

A jakieś uaktualnianie jej będzie bo widzę że brakuje paru danych.

6

Czego brak?

7

W najbliższych dniach ukaże się kroniczka wsi Juszkowo koło Pruszcza Gdańskiego.

8

kolega dardol nie pochwalił się na naszym lokalnym forum swoją pracą...

http://wolneforumgdansk.pl/viewtopic.php?t=4039

gratuluję zapału i czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy, bo historia pomniejszych miejscowości zupełnie pominięte w naszej okolicy. mam nadzieję, że jest możliwość publikacji artykułów na forum (w odrobinę lepszej jakości).

9

Zapraszam wszystkich miłośników Ziemi Kartuskiej i Kaszubskiej (i nie tylko) do lektury mojego cyklu poświęconego dziejom gminy Kartuzy (poszczególnych sołectw) od czasów najdawniejszych do 1939 roku. Na razie publikowane są na łamach "Gazety Kartuskiej", a potem może ktoś zechce wydać je jako monografię gminy Kartuzy. Oczekuję na wsparcie wydania. Kontakt redakcja gazety lub kartuzjanin@wp.pl. We wrześniu, październiku ukaże się moja nowa książka poświęcona dziejom gminy Kolbudy.

10

Dawno mnie nie było. Od ostatniej wizyty wydałem zarys dziejów gminy Suchy Dąb (nagrodzona w Kościerzynie), ukończyłem gminę Cedry Wielkie i kronikę wsi Domachowo. Na wiosnę się ukażą oraz piszę starą nową kronikę gminy Przywidz. I udało się wreszcie uzyskać błogosławieństwo do napisania zarysu dziejów gminy Kartuzy. Może się uda sfinalizować do końca roku.

11

super smile

12

Mam ogromną prośbę. Powstaje zarys dziejów gminy Kartuzy. Czy ktoś mógłby się przysłużyć jakimiś materiałami? Ujmę go w podziękowaniach na wieki. Oczywiście po wypożyczeniu zwrócę. W razie potrzeby służę adresem domowym kartuzjanin@wp.pl

13

Panie Dariuszu: jak idą pracę nad dziejami gminy Kartuzy? Doczekamy się smile ?

14

Też chętnie bym poczytał. Ciekawy jestem czy jest jakiś postęp prac.

15

Mogę z satysfakcją wstępnie poinformować, że za około 2 tygodnie ujrzy światło dzienne moja najnowsza kronika sołecka dotycząca tym razem dziejów Kiełpina Kartuskiego. Na jesieni ruszamy z drukiem zarysu dziejów gminy Kartuzy

16

Powodzenia!!

Nie wszystko co pozytywne jest legalne. Nie wszystko co takie legalne, pozytywnym jest.

17

Zapraszam zainteresowanych na 13 sierpnia godz. 12.15

18

no tak ale nie doczytałem gdzie bo datę już znam.

-- // --

19

Od 3 tygodni można nabyć moją najnowszą książkę "Zarys dziejów gminy Kartuzy od czasów najdawniejszych do 1939 roku". Niestety nie będzie w handlu. Posiada Urząd Miasta Kartuzy. Natomiast kronikę wsi Kiełpino można chyba jeszcze nabyć u sołtysa.