1

Odp: Metro w Kartuzach :)

Ponoć w Polsce metro jest tylko w Warszawie… i niby daleko Kartuzom do Warszawy… ale… ale mamy w naszym kochanym mięście ciekawą rzecz. Są nią wagony z berlińskiego metra, które dostaliśmy w ramach reparacji wojennych. Jest to unikat, a u nas to tylko rdzewieje.. a szkoda

Copyright by DannyBoy 2012

2

jedyne wagoniki o których wiem to te dwa stojace przy rampie stolarni od strony ul Węglowej  przy placu nauki jazdy
chyba nie o te Ci biega ? wink
pamietam jak były w nieco lepszym stanie...... przed pożarem wink

Pogodnego dzionka big_smile

3

Stefan własnie o nie biega big_smile
Prawdopodobnie są to jedne z ostatnich (o ile i nie ostatnie) wagoniki na świecie z Berlińskiego metra..

4

jakos nie przypominały 'za młodu' takowych
bardziej kowbojki jakie jeździły na trasie Gdynia Kościerzyna .......
długo nie spoglądałem w tamtym kierunku, może jutro jak pojade pcyknę im fotke .....:P

ale skoro to historyczne to moze i jaką wartość maja...... po za złomową tongue

Pogodnego dzionka big_smile

5

Ciekawe ,serio to z metra sa?Moze sam Hitler nimi jezdzil do roboty?Patrzcie stoi taka kupa zlomu a sie okazuje ,ze to zabytek .A ja sie zastanawialem czemu nasze zbieracze od zlomu nie kupia palnika i nie zarobia big_smile

Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie.

6

może wystawimy je na allegro tongue
ja to oryginały to troche kasy będzie lol:lol:

emimamuska

7

tak, tylko jak je posłać nabywcy, pocztą? czy po torach będziemy pchać ? big_smile

http://najlepsze-okazje.blog.pl/

8

A może nasze władze zainteresują się tym zabytkiem,dałoby się je odrestaurować i byłaby to nie lada atrakcja dla turystów

9

Moja siosta pisała na temat muzyki i kultury kaszubskiej. Studiowała w Bydgoskiej Akademi Muzycznej. Ja jej wtedy pomagałam zbierać materiały i mogę polecić naszą kartuską czytelnię. Tylko powiedz czego szukasz i dostajesz pełen stos. Ksiązek, gazet, czasopism. Wiadomo nikt za Ciebie pracy nie napisze.

10

Moim zdaniem metro w Kartuzach chyba jest bo tak mi ostatnio opowiadał kuzyn.
Pewny tego nie jestem.

11

A to ciekawe! A czy ten eksponat można oglądać w jakimś konkretnym miejscu? Mieszkam od niedawna w Kartuzach i chętnie się dowiem gdzie jest ta atrakcja!

Świetny krem na biust https://frashe.pl Polecam