1

Temat: Orzeczenia sądowe jako źródło wiedzy o prawie

Zapewne na Państwa forum pojawiają się co jakiś czas pytania prawne. Oprócz podpowiedzi innych osób i wizyty u prawnika przydatne może też być czytanie orzeczeń sądowych. To prawdziwe historie, z których wiele można się nauczyć o tym, jak korzystać z prawa.

Orzeczenia z większości sądów można znaleźć w jednym miejscu, pod adresem www.saos.org.pl. Jeśli po skorzystaniu z tej strony poczują Państwo, że przydałyby się jakieś ulepszenia, prosimy o wiadomość na adres: saos@saos.org.pl lub kinga.kulik@siecobywatelska.pl.
Więcej o tym, jak uporządkowane jest prawo i jak korzystać z systemu SAOS, można przeczytać w kursie pt. System Analizy Orzeczeń Sądowych pod adresem: kursy.watchdogportal.pl

Sieć Obywatelska Watchdog Polska

2

Odp: Orzeczenia sądowe jako źródło wiedzy o prawie

Dziękuję za ten link, szukam informacji na temat sytuacji, w których umowa o dzieło została uznana za umowę zlecenie, niesłusznie. Takich spraw jak się okazuje jest całkiem wiele, ale też pracodawcy się łącza, wymieniają informacje i można razem to wszystko zebrać i jakoś rozwikłać

3

Witam, bardzo dorze ze istnieje takie miejsce gdzie ludzie moga poczytac sobie i dowiedziec sie wielu rzeczy na tematy codzienne ale zwiazane wlasnie z prawem.Kazdego dnia musimy sie z tym prawem stykac i nie raz nie wiemy co w danej sytuacji mozna zrobic.

4

androg napisał/a:

Dziękuję za ten link, szukam informacji na temat sytuacji, w którychumowa o dzieło została uznana za umowę zlecenie, niesłusznie. Takich spraw jak się okazuje jest całkiem wiele, ale też pracodawcy się łącza, wymieniają informacje i można razem to wszystko zebrać i jakoś rozwikłać

Też spotkałam się z podobną sprawą. To prawda - jest ich wiele.

5

Jeżeli chodzi o prawo, to zdecydowanie wolę powierzyć obsługę dobremu adwokatowi prawa medycznego, który zna się na przepisach, oraz śledzi różne wyroki sądów. Ja się na tym nie znam, więc wolę nie ryzykować brakiem doświadczenia w kwestiach prawnych.

6

Poniekąd takie rzeczy są bardzo ważne aby je wiedzieć i muszę przyznać, że ja również sporo czytam artykułów związanych z tematyką prawniczą. Z tego co mi wiadomo to na pewno radca prawny https://ewatomala.pl/ jest w stanie rozwiązać wiele wątpliwości i wydaje mi się, że czasami warto jest udać się po poradę prawną. Przecież my nie musimy się do końca znać na prawie.