1

Temat: Wykup gruntu - mieszkanie własnościowe spółdzielcze.

Moja mama zamierza kupić mieszkanie. Jednak okazało się, że sprzedający nie mają własności gruntu. To czyni, że mieszkanie nie ma własności odrębnej.
Chcąc wykupić grunt- do kogo mam się udać, ile to kosztuje?
Wiem, że mama poniesie koszta z tytułu wykupu gruntu, notariusza i wpisu do księgi.... domyślam się, że niemałe.
Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

2

Odp: Wykup gruntu - mieszkanie własnościowe spółdzielcze.

Przejrzyj Księgę Wieczystą, Wystarczy Ci adres nieruchomości, Jeśli mieszkanie nie jest przypisane bezpośrednio do gruntu wówczas potrzebujesz numer geodezyjny działki. Wszystko przejrzysz przez Internet. Nie musisz znać numeru Księgi Wieczystej. Tam będzie właściciel gruntu. Po prostu do niego się udaj.

[moderowane]

3

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Wiem, że takie rzeczy można sprawdzić w KW poprzez internet. Pytałam o coś innego wink .

"Refleksje pisane piórem anioła"- tomik refleksyjnej poezji, do nabycia w księgarni internetowej Ridero.

Miłego dnia smile

4

Ja ostatnio kupiłam też grunty na budowę mieszkań, bo chciałam przeprowadzić całkiem spore inwestycje. Ale okazało się, że to tereny bardziej zabytkowe i musiałam skorzystać dodatkowo z usług https://pogotowiearcheologiczne.pl/dlaczego-my/ . Dobrze, że trafiłam na dobrą firmę, która wszystko sprawnie przeprowadziła. Chociaż tania całkiem nie była.

5

Na tą chwilę to mnie najbardziej i tam zdecydowanie interesuje zakup mieszkania w Białymstoku i przede wszystkim na tym teraz się skupiam. Myślę, że bardzo cenne rady na pewno znajdziemy w artykule https://podlaskie.tv/mieszkania-bialyst … jac-zakup/ i podczas zakupu mieszkania warto jest o nich pamiętać.

6

W sumie gdy jeszcze chodzi o same mieszkania to ja również jestem zdania, że niezwykle ważną sprawą jest to aby wiedzieć gdzie można poszukać tych wymarzonych 4 kątów. Jak dla mnie doskonałym do tego miejscem jest chatbot, wirtualny asystent do szukania mieszkań i muszę przyznać, że sprawdza się on znakomicie.