1

Temat: Problem z parkingami na os. Wybickiego

Witam,
chciałabym się zorientować czy jest tutaj ktoś  kto również ma problem z parkingami na os. Wybickiego, a mianowicie chodzi mi o to,  iż w ostatnim czasie zauważyłam pod jednym z bloków kontrolę policji, wystawiali oni mandaty samochodom stojącym na chodniku argumentując, że na osiedlu znajdują się znaki terenu zamieszkania, który wprowadza nakaz stawiania samochodów tylko w miejscach wyznaczonych. A jak wiadomo niestety nasza spółdzielnia ma za małe parkingi, samochodów przybywa a te które wybudowano są za małe ( przykład parking przy blogu 16 gdzie samochody stoją 2 kołami na trawniku, bo brakuje 1,5 metra aby mogły stać 2 rzędy samochodów na przeciwko siebie)  tak więc wszyscy stawiają na chodnikach pod blokami ( chodniki są  dość szerokie więc nie powiedziałabym, że blokuje to przejście pieszego lub przejazd wózka dziecięcego) niestety widocznie są osoby które nagle po 20 latach stwierdziły że te samochody im przeszkadzają. Słyszałam również że pod innymi blokami istnieje również taki problem, a Spółdzielnia umywa ręce i nie broni swoich mieszkańców, czy teraz będziemy płacić mandaty za parkowanie pod własnymi blokami, czy jest tutaj ktoś kto otrzymał mandat za takie coś ?

2

Odp: Problem z parkingami na os. Wybickiego

A od kiedy to mandaty wystawia się samochodom ? wink
A ty nie wiesz jak parkować w strefie zamieszkania albo w oparciu o inne przepisy ? Prawko za świnie dostałaś ? wink

3

@RobinHut właścicielom samochodów stojących na chodniku jeżeli Cię to uszczęśliwi. Moja wypowiedź przez takie złożenie zdania nie straciła sedna sprawy więc nie wiem po co się czepiasz.

Chodzi mi o to czemu spółdzielnia nie reaguje i nie robi nic z parkingami skoro jest ich tak mało, teraz będą wystawiane mandaty mieszkańcom za to że zarząd nie dostosowuje ilości miejsc parkingowych do ilości na jaką jest zapotrzebowanie? 
Policja nie chciała karać mandatami tylko prosiła Spółdzielnie o rozwiązanie tego problemu, ale podobno otrzymali odpowiedź że oni "myślą nad koncepcją" parkingów.

4

A skąd wiadomo, że to właściciel tam zaparkował ? Moja babcia jest właścicielką auta ale nigdy nim nie jeździ -  to co ? Dostanie mandat bo jest właścicielką ? wink
Policja nie wystawia mandatów za brak parkingów tylko za nieprawidłowe parkowanie.
Masz problem to idź do zarządu spółdzielni i walcz wink

5

byłam i Spółdzielnia nic nie zrobiła, tak więc szukam kogoś kto ma ten sam problem, jeżeli Cię ten temat nie interesuje to nie odpisuj.

6

Sprzedaj auto to nie będziesz miała problemu z parkowaniem albo kup garaż wink

7

No kurczę stary temat, ale u mnie pod blokiem jest tak mało miejsca że nie wyobrażam sobie jak ludzie nie mają parkować na chodnikach.

8

Policja faktycznie może wystawić za to mandat. Zorientujcie się czy można np. na najbliższym parkingu wykupić sobie miejsce parkingowe. Wtedy na pewno nie będziecie mieli problemów z policją i mandatami. Jeśli jedna wam się zdarzy, że dostaniecie mandat to lepiej go od razu zapłacić i poszukać odpowiedniego miejsca gdzie można śmiało zostawić samochód. Pamiętajcie, że mandatu nie można lekceważyć bo nie zapłacenie może mieć poważne skutki. [moderowane]  poczytajcie na tej stronie

9

To nie tylko problem na tym osiedlu. U mnie jest dokładnie to samo, nie ma miejsca w ogole, ludzie parkują gdzie mogą bo co mają zrobić? A policja sie tylko czai, żeby mandat wstawić... chory kraj.

Naturalne serum przeciwzmarszczkowe? Poznaj  Richevon - https://www.familie.pl/Blogi-7-0/b0p200 … zczki.html

10

Takie rzeczy bardzo często na osiedlach się zdarzają i ja jeszcze chcę powiedzieć, że również całkiem ważną sprawą jest to aby wiedzieć czym różni się spółdzielnia mieszkania od wspólnoty mieszkaniowej. Bardzo interesująco na ten temat właśnie napisano w https://ronson.pl/blog/czym-rozni-sie-s … zkaniowej/ i zachęcam was do zapoznawania się z takimi artykułami.