Nie ma masowych powrotów Polaków
"Nie mamy na razie podstaw, by mówić o zmasowanych powrotach zarobkowych emigrantów z Europy Zachodniej - ocenił Marszałek Senatu Bogdan Borusewicz po spotkaniu z zespołem doradców do spraw migracji ekonomicznej polskich obywateli do państw Unii Europejskiej....
Przypomniał, że rząd przygotował kampanię informacyjną, w tym m.in. poradnik, który będzie dostępny m.in. w polskich placówkach konsularnych i polonijnych instytucjach społeczno-kulturalnych, a także specjalny serwis internetowy....."
Jak to wygląda od strony tych, którzy faktycznie na Wyspach Brytyjskich pracują, można przeczytać w komentarzach do tych wiadomości.
Oto kilka z nich :
~Orestes - "wara od naszej kasy Donaldinio. Jak Irlandia padnie to większa wyspa jest jeszcze do rozbudowania.
A przyjadę was wymienić, tego możecie być pewni. A ty Bodzio taśmę z przyznaniem Wałęsy oddaj coby
SB-cy faktami w Polsce nie manipulowali."
~-G -" Kochani,ja też wracam!!!! Dostałam wspaniałą ofertę z "pośredniaka",praca w szwalni za całe 880 zł.miesięcznie!!!! I jeszcze muszę kupić bilet miesięczny bo trzeba 16 km dojechać! SUPER!!!!!
Teraz się odkuję w naszej kochanej Polsce!"
~ojciec -" Ludzi można oszukać raz!
Jeżeli ludzi raz się oszuka to drugi raz już nie uwierzą. Abolicja, jaka ? po co wracający ma złożyć w US oświadczenie ile winny jest państwu, chyba tylko po to żeby go za kilka lat ścigać.
Gdzie są te czekające miejsca pracy, i wysokie wynagrodzenia, nasi rządzący nie zauważyli kryzysu, nikt nie chce przyjmować, a przeciwnie. Płaca 1500-2000zł, czy z takim dochodem można myśleć o życiu.
Sobie posłowie wiedzą ile płacić,ludziom oferuje się ochłap, który spadnie z ich stołu."
~emigrantka -"A do czego tam mam wracać ?
Do brudu polskich miast, głupoty polityków i urzędników i pracy za żałosne pieniądze?
Tutaj mam wszystko czego tam nie ma."
~Lucyna -"Co złodzieje polityczni czekacie na moje pieniądze,które przywiozę.
Niedoczekanie wasze.
Wrócę jak was darmozjady wymienią na nowych.Trza było mi zapewnić pracę w kraju to bym nie musiała emigrować"
~patriota -"A do czego mają wracać,do tej biedy ?
Ja się zastanawiam czy się nie zrzec obywatelstwa"
~gary -"ja wróciłem 26 października z UK na zaległy urlop i na święta oraz po to żeby wymienić paszport na biometryczny bo w styczniu lecę do Kanady"
~santaana -"Nie wracajcie !!!! wystarczy, że ja wróciłam i męczę się jak potępieniec !!!!
Nikt Was tu dobrze nie przyjmie. Uznają, że Wam się nie udało i dlatego wracacie.
Nie znajdziecie pracy, bo ważne są znajomości a nie umiejętności.
Rodzina też Was nie potraktuje najlepiej, bo przywykła do transferu w szmalu jedną stronę."